Recyclen loont voor dorpen rond Sevilla

door admin
Recyclen loont voor dorpen rond Sevilla

Milieubewuste afvalverwerking

Campiña 2000 is een samenwerkingsverband tussen zeven dorpen op het platteland rond Sevilla. Deze vereniging is zo’n dertig jaar geleden opgericht met als doel het huishoudelijk afval van ruim 105.000 inwoners te verwerken. Campiña 2000 wil het afval zoveel mogelijk recyclen en composteren en daarmee een bijdrage leveren aan het milieu.

Campagne

Om de bewustwording onder de inwoners te vergroten en iets terug te doen voor de gemeenschap en het verenigingsleven, is Campiña 2000 samen met duurzaam afvalverwerker Urbaser de campagne ‘recyclen loont’ gestart.

Beloning

Voor elke 10.000 kilo aan lege verpakkingen die gerecycled worden, ontvangt de vereniging 100 euro. Dat geld wordt gedoneerd aan sociale projecten en verenigingen zonder winstoogmerk. Hoe meer er gerecycled wordt, hoe meer geld daarvoor beschikbaar komt. Volgens Campiña 2000 motiveert deze campagne de inwoners hun lege verpakkingen naar de daarvoor bestemde gele containers te brengen. Voor de genomen moeite worden ze vervolgens indirect beloond.

Overheidssubsidie

De woordvoerder van Urbaser ziet het meer als een tegemoetkoming van de overheid aan de burgers. Volgens de wet mag de burger niet betaald worden voor het inleveren van lege verpakkingen. Deze regel wordt nu omzeild door de tussenkomst van het samenwerkingsproject van Campiña 2000 en Urbaser. Op deze manier komt het geld via de overheidssubsidie voor recyclen alsnog bij de burgers terecht.

De initiatiefnemers hopen dat de recyclen loont-campagne snel meer bekendheid krijgt onder de bevolking en daarmee de hoeveelheid gerecycled materiaal verder zal toenemen. In het eerste kwartaal van 2020 was er al een stijging van 10% te zien. 

 

Dit vind je misschien ook leuk