Spanje gaat Apple en Google gebruiken voor app voor contactonderzoek

door admin
Spanje gaat Apple en Google gebruiken voor app voor contactonderzoek

Ook Spanje heeft inmiddels een belangrijke stap gezet richting de implementatie van een app die vroegtijdig eventueel besmette mensen kan opsporen; een cruciale methode om een nieuwe coronagolf te voorkomen. De Spaanse krant El Confidencial bevestigt dat het technische stuk nu gereed is, maar dat het ministerie van Volksgezondheid nog groen licht moet geven voor het verbinden van de app aan de informatiesystemen van de gezondheidszorg. 

Canarische Eilanden

De pilot gaat om twee redenen van start op de Canarische Eilanden. Ten eerste omdat de exitstrategie hier al in een gevorderd stadium is en ten tweede omdat hier de toestroom van toeristen in het gebied gemeten kan worden; de app is namelijk in staat om gegevens van gebruikers uit verschillende landen te lezen. Technici en appontwikkelaars van diverse bedrijven, waaronder Telefonica, hebben in de afgelopen weken gewerkt aan de totstandkoming van de app waarmee de pilot wordt gestart. Informatici van de Technische Hogeschool van Lausanne (Zwitserland) hebben voor het zogeheten DP3T veiligheidsprotocol gezorgd, waar ook de Apple- en Googlesystemen gebruik van maken. 

Geen alternatief voor Apple en Google

Het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie, dat verantwoordelijk is voor de in gebruik te nemen app, wilde in eerste instantie ver weg blijven van multinationals als Google en Apple. Maar alleen deze twee kunnen ervoor zorgen dat de app zonder problemen op mobiele telefoons met Android en iOS kan functioneren waardoor een alternatief onmogelijk bleek. 

Anoniem

Hoe de app technisch precies in zijn werk gaat is vooralsnog niet bekend, alleen dat de app na installatie op de telefoon via bluetooth gecodeerd contact maakt met telefoons uit de directe omgeving. Op het moment dat iemand besmet is met het coronavirus, meldt deze persoon dat op de app die vervolgens een bericht stuurt naar alle telefoons van mensen met wie de gebruiker kort in contact is geweest.  De gegevens blijven anoniem en het is aan de ontvangers van het appbericht om in zelfisolatie te gaan of niet. 

Of de app ook daadwerkelijk gaat opleveren wat ervan verwacht wordt, is verre van zeker. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat er mensen onterecht positief getest worden die niet besmet zijn en andersom. Daarbij moet minstens 60% van de bevolking de app op zijn telefoon installeren om het gewenste resultaat te geven. 

Dit vind je misschien ook leuk