Opschudding in Spanje na deal regering met nationalistische Baskische partij

door admin
Opschudding in Spanje na deal regering met nationalistische Baskische partij

“Spanje verdient deze premier niet”. Dit zijn de woorden vanuit de Partido Popular. De partij bleef gisteren – samen met andere partijleiders – verbijsterd achter na het akkoord tussen de PSOE, Podemos en EH Bildu over het intrekken van de arbeidshervorming in ruil voor een stem voor een vijfde verlenging van de noodtoestand.

Wat houdt de arbeidshervorming in?

De arbeidshervorming in 2012 zorgde destijds voor de creatie van bijna 3 miljoen banen na de ineenstorting van de vastgoedzeepbel die Spanje in een jarenlange crisis stortte. De hervorming zorgde ervoor dat het aantrekkelijker werd voor bedrijven om mensen aan te nemen door de kosten van het ontslaan van medewerkers te verlagen.

Verbijstering en onduidelijkheid na deal met EH Bildu

De overeenkomst die woensdagavond werd getekend tussen de PSOE, Podemos en de nationalistische Baskische partij, die een linkse ideologie aanhangt en zelfbeschikkingsrecht voor het Baskenland nastreeft, kwam als verrassing voor velen en ontlokte een kettingreactie aan kritiek vanuit diverse Spaanse politieke partijen, zo schreef onder andere El País gisteren. De PSOE rectificeerde de overeenkomst enkele uren laten door te melden dat de partij niet akkoord ging met het volledig intrekken van de arbeidshervorming maar ‘de arbeidsrechten die in 2012 zijn weggenomen deels te gaan herstellen’.

Organisaties en politieke partijen staken gesprekken met regeringspartijen Spanje

Veel kritiek is er al geuit over het beleid van premier Sánchez ten aanzien van de coronacrisis in Spanje. Na de deal van gisteren lijkt de bom gebarsten en Sánchez lijkt hiermee ook zijn vaste ‘partners’ kwijt te raken. Ciudadanos meldde bijvoorbeeld dat het steeds lastiger wordt om nog vertrouwen te hebben in de PSOE.

De kritiek blijft niet binnen de muren van het parlement. De grootste Spaanse werkgeversorganisatie CEOE heeft namelijk gesprekken met de Spaanse regeringspartijen afgezegd uit protest tegen de deal met EH Bildu. Vox liet weten vergaderingen van het Parlement niet meer bij te wonen als protest tegen het ‘duistere pact’.

Spaanse premier roept op om kalm te blijven

Twee dagen later ziet bijna iedereen de deal als een ‘ernstige fout’. De spanningen tussen de Spaanse regeringspartijen nemen verder toe. Vanuit het Moncloa doet Pedro Sánchez er alles aan om de relatie met de sociale partijen te blijven behouden.

Euskal Herria Bildu

Dat de deal met E.H.Bildu gevoelig ligt komt doordat velen de partij linken aan de terreurorganisatie ETA. EH Bildu is Baskisch voor ‘Baskenland verenigen’ en werd opgericht in 2012. Bij de oprichting ging onder andere de partij Sortu in EH Bildu op. Sortu wordt gezien als opvolger van Batasuna, de politieke tak van ETA, en werd in 2012 verboden. De huidig partijcoördinator is Arnaldo Otegi, die in zijn jeugd actief was bij ETA, en sindsdien meerdere malen lang gevangen heeft gezeten. Otegi heeft het geweld inmiddels afgezworen.

Dit vind je misschien ook leuk