Grote aan Nederland gelinkte drugsbende opgerold in Zuid-Spanje

door admin
Grote aan Nederland gelinkte drugsbende opgerold in Zuid-Spanje

Een woordvoerder bij de autoriteiten omschreef de vangst als ‘een van de grootste van dit type drugs in Spanje’. De politie ontdekte dat een bende drugs transporteerde naar Noord-Europa, met name naar Nederland, in kratten gevuld met knoflook verstopt in dubbele bodems van vrachtwagens die door Nederlanders werden bestuurd.

Eerder in dezelfde week werd al een groep Nederlanders opgepakt in Córdoba en Benalmádena (Málaga) die ook hun drugs in zendingen met knoflook verborgen. Bij de laatste invallen nam de Guardia Civil 1,6 miljoen euro en 700 kilo vacuüm verpakte cannabis in beslag in een woning in Málaga. 

Operatie Maskoke

De operatie, waarvoor internationaal werd samengewerkt, werd ‘Maskoke’ gedoopt en ging al in 2018 van start toen de politie op de hoogte kwam van verzoeken uit Nederland voor grote verschepingen marihuana uit Andalusië. Volgens de woordvoerder is het ‘onmogelijk om zo een grote hoeveelheid van deze drugs te verkrijgen van slechts één leverancier’.

De politie heeft ontdekt dat een grote boerderij in Sevilla werd gebruikt als opslagplaats voor de in knoflook verpakte drugs. Een zending met Nederland als vermoedelijke bestemming, werd tegengehouden in de provincie Cáceres. De Nederlandse bestuurder werd aangehouden en 5.000 euro cash geld, een kilo cocaine en 24 kilo vacuüm verpakte wiet verborgen in 13 ton knoflook werden daarbij in beslag genomen. De doorbraak in dit onderzoek kwam nadaat de Guardia Civil in Castellón een met drugs volgestopte dubbele bodem van een vrachtwagen ontdekte. Hierin werden 700 kilo cannabis en 500 kilo hasj vervoerd en de chauffeur had ook de Nederlandse nationaliteit.

De drugsbende zou voor de financiën gebruik maken van de Hawala methode waarbij grote financiële transacties worden gedaan die geen enkel spoor achterlaten. Volgens Interpol omschreef deze methode als ‘geld transfers doen, zonder dat er daadwerkelijk geld mee is gemoeid’. 

Naar aanleiding van die ontdekkingen kon de politie 21 personen verspreid in Andalusië arresteren en huiszoekingen doen in Rincón de la Victoria, Estepona, Málaga, Utrera, Sevilla en Loja. Volgens de politie zouden al zes leden van de drugsorganisatie uit Spanje zijn gevlucht. Tegen hen is daarop een Europees Arrestatie en Uitleveringsbevel (OEDE) uitgegeven. Naar aanleiding hiervan konden twee van de zes gevangen worden genomen. 

De 14 leden van een familie werden gearresteerd voor het cultiveren van drugs, drugstransport, elektriciteitsfraude, illegale bezetting van woningen en lidmaatschap van een criminele organisatie. De bende kon de politie lang weghouden door continue de opslagplaatsen van de drugs te veranderen. Deze waren naast bovengenoemde plaatsen ook te vinden in San Javier en in San Pedro del Pinatar in Murcia. Leden van de bende zouden niet de quarantaine maatregelen wegens corona in Spanje hebben nageleefd en woningen hebben gekraakt.

Dit vind je misschien ook leuk