Vijf bijzondere Spaanse parken om te genieten van de voorjaarszon

door admin
Vijf bijzondere Spaanse parken om te genieten van de voorjaarszon

Park Humedal de Salburua in Vitoria-Gasteiz

In 1994 werd het gebied van Salburua na decennialang gebruikt te zijn als landbouwgrond, door de gemeente Vitoria weer in ere hersteld als drasland. In 2002 completeerde dit gebied de ‘Anillo Verde’ (de groene ring) om de hoofdstad van de provincie Álava, Vitoriara-Gasteiz. In datzelfde jaar werd het park opgenomen in de Conventie van Ramsar: een overeenkomst voor watergebieden die van internationaal belang zijn, in het bijzonder als verblijfplaats voor watervogels. Ook is het drasland opgenomen in de zogeheten Natura 2000-gebieden, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. 

Het gebied bestrijkt 206 hectare en heeft verschillende vogelobservatoria. Daar kunnen bedreigde vogelsoorten zoals de rietzanger, de purperreiger of de roerdomp worden gespot. Ook is er een bezoekerscentrum dat beschikt over verschillende wandelroutes om het gebied te ontdekken, waarbij het niet ondenkbaar is om op drie kilometer afstand van de stad zomaar een kudde herten tegen het lijf te lopen. 

Parque Central, Valencia

Eind 2018 ging het spiksplinternieuwe Parque Central in Valencia open voor het publiek. De Amerikaanse landbouwarchitecte Kathryn Gustafson ontwierp dit duizend bomen tellende park midden in het centrum van de stad. Met het ontwerp van Parque Central won Gustafson een internationale prijs waarvoor dertig kandidaten zich hadden aangemeld. 11 hectare vol met groen, licht en waterpartijen heeft de stad Valencia met dit park erbij gekregen, gerealiseerd op het terrein waar vroeger de treinrails naar het noordelijk gelegen station liepen. Het is heerlijk wandelen door de verschillende delen van het park, met elk een eigen botanische groenvoorziening. Het oorspronkelijke Estación del Norte, dat werd ontworpen door architect Demetrio Ribes, is gerestaureerd en fungeert nu in het park als ontmoetingsplaats voor culturele en sportieve activiteiten. 

Parque de María Luisa, Sevilla

In het vaak bloedhete Sevilla bieden de 5.600 bomen, waarvan 1.200 palmbomen, van het Parque de María Luisa de nodige verkoeling en schaduw. Sinds de Spaanse kinderen vanaf eind april weer naar buiten mogen, is ook dit park weer open voor het publiek. Volgens Pedro Torrent, hoofd van de openbare parkdienst van de gemeente Sevilla, heeft de quarantaine het park veel goed gedaan. Tijdens de menselijke afwezigheid vond er spontaan overvloedige groei en bloei plaats. Met name de vogels in het park hebben deze periode volop benut. 

Het park werd aan het begin van de twintigste eeuw aangelegd, ter ere van de Ibero-Amerikaanse Expositie van 1929, naar architectonisch ontwerp van de Franse landschapsarchitect Jean-Claude Nicolas Forestier. Met name in de maand mei is het park prachtig, als de jacaranda’s, de met bougainville begroeide pergola’s en de magnolia’s in volle bloei staan. 

De exotische begroeiing van het park is afkomstig uit de hele wereld. De jacaranda’s komen bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika en de eiken rond de Plaza de España komen uit Australië. De kleine berg in het centrale deel van het park, el monte Gurugú, hoorde al bij het oorspronkelijke ontwerp en geeft een prachtig overzicht over dit bijzondere en exotische stadpark.  

Jardín Mossėn Cinto Verdaguer, Barcelona

Dit charmante en sprookjesachtige stadspark is aangelegd op de heuvel Montjüic. De roze, gele en witte waterlelies in de dertig vijvers van het park staan in het voorjaar prachtig in bloei. Het park biedt een indrukwekkend uitzicht over de stad en de zee beneden. 

De parkvijvers die in 1970 zijn aangelegd en samen een oppervlakte beslaan van 4 hectare, herbergen bijzondere waterplanten zoals de Thalia, gele en blauwe lelie, papyrus, de Sagittarius en de nodige algen die voor de filtratie van het water zorgen. Zo vormt iedere vijver een ecosysteem in het klein, compleet met kikkers, libellen en waterjuffers. 

De grasvelden, die met zig-zagpaden worden doorkruist, verdienen ook de nodige aandacht, onder andere vanwege de prachtige orchideesoorten, waaronder de zeldzame bijenorchidee, in de vorm van een vrouwtjesbij die de mannelijke exemplaren van deze diersoort moeten aantrekken. 

Parque Tierno Galván in Madrid

Al in fase 0 ging dit park in de Spaanse hoofdstad open voor het publiek. De bloemenweelde begint gelijk al vanaf de parkeerplaats van het park, gelegen in de wijk Arganzuela. De 45 hectare staan in het teken van de nagedachtenis aan de voormalige burgemeester van de stad Tierno Galván. Op het hoogste punt op de heuvel Cerro de la Plata, bij de koepel van het planetarium (dat momenteel gesloten is), kijk je vanuit de mirador over de hele stad. De heuvel dankt zijn naam aan de glinstering van de houtskoolresten van de treinen die aankwamen en vertrokken op het voormalige station van Delicias. 

Vanaf de mirador leidt een zig-zagpad naar het lagergelegen deel van het park, dat met een aantal waterpartijen met smalle bruggetjes voor de wandelaars, de nodige verfrissing biedt. Deze vochtige omgeving vormt een prima leefklimaat voor de wilgen, iepen en populieren in het park. Niet alleen wandelaars kunnen genieten van de bijzondere flora en fauna van Parque Tierno Galván, ook voor spelende kinderen en iedereen die sportief bezig wil zijn, is er voldoende ruimte beschikbaar gesteld. 

Dit vind je misschien ook leuk