Gebruik de juiste desinfectiemiddelen tegen corona

door admin
Gebruik de juiste desinfectiemiddelen tegen corona

Nu Spanje stapje voor stapje weer opengaat en mensen elkaar op meer plekken kunnen ontmoeten is het extra belangrijk de leefomgeving regelmatig te ontsmetten om een nieuwe uitbraak te voorkomen. De Wereldgezondheidsraad heeft geadviseerd hiervoor een oplossing van chloor in water te gebruiken. 

Minder agressieve producten

Maar er zijn ook andere, minder agressieve producten, die net zo goed werken. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft een lijst gepubliceerd met desinfecterende producten, die voldoen aan de NEN-EN 14476-norm. Deze is via de website te raadplegen. Van elk middel wordt de merknaam vermeld, welke bestanddelen het bevat en hoe en waar het gebruikt moet worden. Het ene middel is voor industrieel gebruik, het andere voor huishoudelijk gebruik of persoonlijke hygiëne. De lijst van het ministerie van Volksgezondheid telt 60 pagina’s.

Kort overzicht voor huishoudelijk gebruik

De Spaanse consumentenbond OCU heeft een veel kortere lijst met desinfectiemiddelen voor huishoudelijk opgesteld. Veel van de producten op deze lijst voldoen aan de NEN-EN 14476-norm en zijn een prima alternatief voor chloor. De meeste bevatten DDAC (een schimmel-, bacterie- en algendodend middel dat in de voedselindustrie veel gebruikt wordt als desinfectant). Andere schoonmaakmiddelen zijn vaak op basis van ethanol of waterstofperoxide. De lijst van de OCU maakt onderscheid tussen desinfecterende allesreinigers, schoonmaakmiddelen speciaal voor de badkamer, keuken of vloer en desinfectanten voor kleding en stoffen. Ook wordt hier de gemiddelde verkoopprijs vermeld. 

Herbruikbare mondkapjes goed wassen

Het dragen van mondkapjes is op veel plekken in Spanje verplicht. Voor wie het milieu of de eigen portemonnee wil sparen, zijn herbruikbare mondkapjes een goede optie. Volg hierbij de adviezen van het ministerie van Volksgezondheid. Was de mondkapjes op 60-90 graden met een normaal wasmiddel. Voor het wassen kunnen de mondkapjes een half uur in een chlooroplossing (1:50) of ander desinfecterend middel geweekt worden. Gebruik uitsluitend desinfecterende middelen die voldoen aan NEN-norm en spoel na desinfectie goed na met schoon water om eventuele chemische resten te verwijderen.

Dit vind je misschien ook leuk