Regering Spanje onder vuur na dubieus ontslag kolonel Guardia Civil

door admin
Regering Spanje onder vuur na dubieus ontslag kolonel Guardia Civil

Die zou de manifestaties hebben toegestaan, terwijl volgens het rapport van de Guardia Civil Fernando Simón, directeur van het coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties van het ministerie van Volksgezondheid, al op de hoogte was van het gevaar van het besmettingsgevaar van het coronavirus. Volgens epidemiologen hebben de massale bijeenkomsten in de Spaanse hoofdstad bijgedragen aan de snelle verspreiding van het virus in en rond Madrid.

Vlak nadat de inhoud van het rapport van de Guardia Civil bekend werd, is kolonel Diego Perez de los Cobos, de hoogste man binnen de Guardia Civil in de regio Madrid, ontslagen. Nu ligt minister Grande Marlaska van Binnenlandse Zaken onder vuur vanwege dit ontslag.

Fernando Simón, directeur van het crisiscentrum in Spanje, bleek begin maart de kerk, minister Salvador Illa en raadsleden van het ministerie van Volksgezondheid al te hebben gewaarschuwd voor het coronavirus en de gevolgen van het door laten gaan van massabetogingen, zoals op Internationale Vrouwendag (8-M), voor de Spaanse bevolking.

Ambtsmisdrijf door regeringsdelegatie Madrid

Onlangs besloot de rechtbank in Spanje om een onderzoek te starten naar het regeringsbeleid kort voor de uitbraak van het coronavirus en het houden van de massabetogingen begin maart, zoals op Internationale Vrouwendag in Spanje. Omdat de regering in Madrid die massale bijeenkomsten, ondanks kennis over het gevaar, niet heeft verboden, wordt Spanje nu beschuldigd van het plegen van ambtsmisdrijf. Uit het verslag van de Guardia Civil lijkt dat er de in de eerste week van maart 177 betogingen zouden zijn in Spanje, waarvan er uiteindelijk 35 werden afgelast.

Verslag over handelen Spaanse autoriteiten

De Spaanse nieuwssite Cadenaser heeft toegang tot het volledige verslag van de Guardia Civil over de feministische demonstratie met getuigenissen en video’s. Het doel van dit verslag is om erachter te komen of de Spaanse autoriteiten aanbevelingen in het kader van de verspreiding van het coronavirus hebben gedaan aan de regeringsdelegaties of dat de opdracht is geweest om dit juist niet te doen en ervoor te kiezen niet in te grijpen.

Link demonstraties 8-M en ontslag kolonel Guardia Civil

Afgelopen maandag werd kolonel Diego Pérez de los Cobos ontslagen. De officiële reden van zijn ontslag is ‘het gebrek aan vertrouwen’, maar bronnen binnen de Guardia Civil melden dat zijn ontslag is gekoppeld aan de 8-M-demonstraties. De kolonel zou minister Grande Marlaska van Binnenlandse Zaken nooit hebben geïnformeerd over deze onderzoeken op bevel van het hof van instructie nr. 51 in Madrid.

De rechter liet weten bereid te zijn stappen te ondernemen tegen de huidige minister van Binnenlandse Zaken als blijkt dat hij kolonel Pérez de los Cobos heeft ontslagen omdat hij hem niet zou hebben ingelicht over de onderzoeken.

Dinsdag stapte de nummer twee van de Guardia Civil in Madrid, Luitenant Generaal Laurentino Cena op uit protest over het ontslag van zijn meerdere. 

Spaanse oppositiepartijen eisen nu het ontslag van minister Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken vanwege zijn bemoeienis met het onderzoek. Tevens zijn de partijen niet te spreken over de plotselinge en in het kader van de gebeurtenissen rond het rapport en ontslag verdachte, aankondiging van een salarisverhoging voor politieagenten door de minister van Binnenlandse Zaken.

Dit vind je misschien ook leuk