Andalusische burgemeesters hekelen werkgelegenheidsplan veilige stranden

door admin
Andalusische burgemeesters hekelen werkgelegenheidsplan veilige stranden

Andalusië is de eerste regio die het hiervoor in het leven geroepen Werkgelegenheidsplan veilige standen (Plan de Empleo para Playas Seguras 2020) gaat uitvoeren. De maatregel moet ervoor zorgen dat komende zomer de stranden veilig gebruikt kunnen worden door binnenlandse en buitenlandse toeristen en dat een deel van de werklozen aan een baan wordt geholpen. 

Hulp voor toeristische sector

De toeristische sector heeft de afgelopen maanden een zware klap gehad en veel mensen zijn hun baan verloren. Met het Werkgelegenheidsplan veilige standen zegt Moreno, de president van Andalusië, de toeristische sector te ondersteunen. Hij meldde ook dat toeristische accommodaties die voldoen aan de gezondheidsvoorschriften covid-19 gratis een kwaliteitskenmerk kunnen krijgen. Hij wil 10,5 miljoen euro uittrekken voor kustgemeentes in Andalusië. 

Meer aanmeldingen dan vacatures

Toen de maatregel werd gepresenteerd, hebben 564.000 werklozen gesolliciteerd naar de functie als strandwacht. Strandwachten zullen belast zijn met het toezicht houden op de veiligheid van bezoekers in het water en op het strand, toegangscontrole en strandcapaciteit. Bij eventuele incidenten staan ze in contact met de lokale politie. Voordat ze aan de slag kunnen, krijgen ze een training bij de School voor Openbare Orde en Veiligheid.

Verantwoordelijk gedrag gewenst

Moreno benadrukte dat de individuele verantwoordelijkheid blijft, door mondkapjes te blijven gebruiken en sociale afstand te houden. ‘Wij Andalusiërs zijn tot nu toe een toonbeeld van voorzichtigheid en gezond verstand geweest en dat moeten we blijven doen’, zei hij. Tegelijkertijd bekritiseerde hij de ongevoeligheid van de Spaanse centrale overheid, die de provincies Malaga en Granada niet liet overgaan naar fase 2. ‘Deze twee provincies leven niet alleen van het toerisme, maar zijn ook wereldleiders op het gebied van toerisme. De veroorzaakte schade is enorm’, zei hij.

Gemeentes zonder strand voelen zich benadeeld

Het genootschap van burgemeesters in Andalusië (IU Andalucía) keert zich tegen het Werkgelegenheidsplan veilige standen. Ze noemt het plan een aanval op de lokale gemeenschappen omdat het gemeentes die geen strand hebben ernstig benadeelt. De burgemeesters zien liever dat er een ander werkgelegenheidsplan komt waarbij de werkgelegenheid in alle gemeentes wordt bevorderd.

Dit vind je misschien ook leuk