Horeca Spanje bereidt zich voor op zomerseizoen

door admin
Horeca Spanje bereidt zich voor op zomerseizoen

Hoewel de terrassen in Spanje nog lang niet zo vol zijn als de meeste mensen gewend zijn, is de horeca al wel druk bezig om zich voor te bereiden op het moment dat de terrassen wel weer voor 100 procent bezet mogen worden. Pas in fase 4 van het de-escalatieplan van de Spaanse overheid mogen terrassen weer ‘helemaal’ open en zelfs dan zullen er maatregelen gelden om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Horeca Spanje doet er alles aan om veilig open te kunnen

Precies om deze reden slaat de horeca nu al voldoende reinigingsmiddelen, waaronder antibacteriële handgel, in. Dit blijkt uit de verkoopstijging van handgel van maar liefst 1.526 procent. Dit meldt La Información vanuit een rapport van Makro, de voedingsmiddelenketen voor onder andere de horeca. Eind april werd dit product al massaal ingeslagen toen Spanje aankondigde de overheidsmaatregelen te versoepelen. De Makro meldt een verdubbeling van de verkoop van 1.500 reinigingsproducten, maar ook in supermarkten zijn schoonmaakmiddelen schaarser geworden.

Niet alleen is de verkoop van desinfectiemiddelen bij de Makro gigantisch toegenomen, ook heeft de Makro sinds 4 mei (de dag waarop de eerste provincies naar fase 1 overgingen) meer dan 265.000 beschermingsmaskers verkocht aan horecazaken die gedeeltelijk opengingen door bijvoorbeeld te bezorgen aan klanten.

Volgens de Makro staan restaurants en bars te popelen om weer open te gaan, en laten de stijgende verkoopcijfers van dit soort producten zien dat horecagelegenheden veel over hebben om de gezondheid van hun mensen en hun gasten te garanderen.

‘Schaf maximale capaciteit af’

Volgens horecagelegenheden is hun grootste probleem dat de overheid conflicterende eisen stelt aan restaurants en bars om weer open te kunnen. Aan de ene kant worden er beperkingen opgelegd voor wat betreft de capaciteit op terrassen en binnen in de gelegenheden, aan de andere kant moeten eigenaren een onderlinge afstand tussen klanten kunnen garanderen. Deze twee eisen gaan niet altijd samen en vormen een beperking voor horecazaken.

Horecavereniging Hostelería de España vertelt: “Tijdens de eerste week waarin horecabedrijven in fase 1 weer open konden, heeft slechts 15 procent van de restaurants en bars hun deuren geopend. Door de beperking van de maximale capaciteit hebben deze zaken een ontzettend lage omzet geboekt wat het onmogelijk maakt om te blijven bestaan.”

Daarom roepen verenigingen, zoals Hostelería de España, op om de maximale capaciteit af te schaffen en alleen de eis voor wat betreft de onderlinge afstand in stand te houden.

Dit vind je misschien ook leuk