Een op de vijf coronapatiënten in Spaanse ziekenhuizen is overleden

door admin
Een op de vijf coronapatiënten in Spaanse ziekenhuizen is overleden

Die werden afgelopen woensdag gepresenteerd door de Spaanse Vereniging voor Interne Geneeskunde (SEMI). Het gaat om gegevens van ruim 12 duizend patiënten die in 150 verschillende ziekenhuizen zijn verzameld vanaf het begin van de coronapandemie. Daaruit blijkt onder andere dat een op de vijf coronapatiënten in het ziekenhuis is overleden en dat een op de drie patiënten kampte met ernstige ademhalingsproblemen. 

Het gaat uitdrukkelijk nog maar om de eerste onderzoeksresultaten van een grootschalig klinisch onderzoek dat nog minimaal een jaar in beslag zal nemen. Pedro Gullón van de Spaanse Vereniging voor Epidemiologie wijst erop dat het hier gaat om coronapatiënten waarvoor een ziekenhuisopname noodzakelijk was, en daarom geen conclusies getrokken kunnen worden over bijvoorbeeld het sterftecijfers van de nog onbekende ziekte Covid-19. 

Wel laten de gegevens duidelijk zien dat de ernst van de Covid-19-symtomen duidelijk verschilt per leeftijdscategorie. In de leeftijdsgroep 50-59 jaar overleefde 25% van de opgenomen patiënten de ziekte niet, versus 42,5% van de tachtigplussers en zelfs 50% van de negentigplussers.

De gemiddelde leeftijd van de opgenomen coronapatiënten in Spanje is 69,1 jaar. Daarvan zijn er meer dan helft, 56,9%, man. De meest voorkomende onderliggende aandoeningen zijn hoge bloeddruk (50,2%), een verhoogd cholesterolgehalte (39,7%) en diabetes mellitus (18,7). De meest voorkomende symptomen op het moment van opname waren koorts (86,2%) en hoesten (76,5%).

Geen experimentele behandeling meer met hydroxychloroquine 

De meeste coronapatiënten in het ziekenhuis kregen een experimentele Covid-19-behandeling met antivirale medicatie waarvan het vaakst hydroxychloroquine (85,7%) en lopinavir/ritonavir (62,4%) werd toegediend. Afgelopen week werd door de WHO besloten om elk onderzoek naar de behandeling van Covid-19 met genoemde medicatie stop te zetten, nadat het medisch tijdschrift The Lancet publiceerde dat er een relatie bestaat tussen het toedienen van hydroxychloroquine en een verhoogd risico op overlijden. Deze studie heeft veel commentaar gekregen vanwege onduidelijkheid in het proces van dataverzameling. Bij toediening van hydroxychloroquine in een vroeger stadium van de ziekte veroorzaakt door Covid-19 zou dit middel wel succesvol kunnen zijn. Hiernaar worden nog onderzoeken verricht waarvan de resultaten over enige maanden beschikbaar zullen zijn. 

Nog veel onderzoek te gaan

De eerste onderzoekresultaten die nu zijn gepresenteerd, zijn een eerste opstap naar nog 60 andere onderzoeken in Spanje. Daaruit zal straks moeten blijken in hoeverre de behandeling van alle coronapatiënten in de ziekenhuizen effectief is geweest en kunnen criteria worden gedefinieerd aan de hand waarvan iedere patiënt een prognose krijgt voor het verdere ziekteverloop en behandeling bij Covid-19.

Dit vind je misschien ook leuk