Belgische prins mogelijk besmettingsbron coronafeestje Cordoba

door admin
Belgische prins mogelijk besmettingsbron coronafeestje Cordoba

Prins Joachim, neef van de Belgische koning, is begin deze week vanuit België naar Madrid gevlogen en van daaruit met de trein naar Córdoba gereisd. Hij heeft daarbij de, voor buitenlanders verplichte, 14-daagse quarantaine niet in acht genomen. Nu bekend is geworden dat hij besmet is met corona en een feest met 27 personen heeft bezocht, komt hem dat op zware kritiek te staan, zowel in Spanje als in België.

Belgisch koningshuis

Het Belgisch koningshuis heeft bevestigd dat Prins Joachim besmet is met corona. Dit is het tweede geval binnen de koninklijke familie. Begin mei bleek zijn tante Claire ook besmet met Covid-19.

Spaanse vriendin

De prins is regelmatig in Córdoba omdat hij daar stage loopt en omdat zijn Spaanse vriendin Victoria Ortiz Martinez-Sagrera er woont. Er werd ter ere van hem een feest georganiseerd waarbij vrienden en familie van Victoria aanwezig waren. Van de aanwezige gasten kwamen de meesten uit Cordoba, 5 kwamen er uit Sevilla. Daags na het feest kreeg prins Joachim gezondheidsklachten en bleek hij positief te testen op corona.

Alle genodigde in quarantaine

Er is direct contact gezocht met alle genodigden om ze in quarantaine te zetten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Ze mogen hun huis de komende twee weken onder geen beding verlaten, op straffe van een aanklacht wegens het in gevaar brengen van de volksgezondheid. 

Regels in fase 2

Córdoba zit in fase 2 van de versoepeling van de coronamaatregelen. Dat betekent dat bijeenkomsten van maximaal 15 mensen zijn toegestaan, iedereen twee meter afstand van elkaar moet houden, reizen binnen de eigen provincie alleen is toegestaan als de noodzaak daarvan aangetoond kan worden en buitenlanders bij aankomst in Spanje eerst twee weken in quarantaine moeten. 

Strafrechtelijk onderzoek

Omdat meerdere van deze gezondheidsregels zijn overtreden is de Spaanse politie een strafrechtelijk onderzoek gestart. Zo wil de politie weten of de bezoekers uit Sevilla toestemming hadden om naar Córdoba te reizen, waarom de organisator van het feest 27 mensen toegelaten en waarom de prins de quarantaine niet in acht heeft genomen.

Dit vind je misschien ook leuk