Einde ondersteuning Artsen zonder Grenzen bij COVID-19 zorg Spanje

door admin
Einde ondersteuning Artsen zonder Grenzen bij COVID-19 zorg Spanje

Na twee maanden inzet van artsen en alle beschikbare middelen, kwam er op 26 mei een einde aan de ondersteuning van Artsen zonder Grenzen in Spanje. Voor wat betreft het aantal besmettingen en sterfgevallen is Spanje is over zijn meest kritieke punt heen. Het is nu aan de reguliere zorg om alles langzaam weer richting normaal te brengen.

Dat heeft de organisatie doen besluiten te stoppen met de hulp. Vrij snel na het uitbreken van het coronavirus in Spanje kon de zorg de grote toestroom van patiënten niet meer aan en besloot Artsen zonder Grenzen hulp aan te bieden aan Spaanse zorginstellingen.

Spanje moet beter zijn voorbereid op nieuwe virusuitbraken

Artsen zonder Grenzen was voor een groot deel werkzaam in verzorgingstehuizen in Spanje. Hoewel de hulp stopt, blijft de organisatie wel meewerken aan het opbouwen van het regionale gezondheidsstelsel. Men zet de expertise voornamelijk in voor de gezondheid van kwetsbare doelgroepen die door het coronavirus worden bedreigd. Artsen zonder Grenzen laat weten dat het de eerste prioriteit moet blijven om de mensen die in de frontlinie van de zorg werken te beschermen en daarmee ook de kwetsbare doelgroepen.

Ondanks de inspanningen van de organisatie heeft men niet kunnen voorkomen dat er van de 260.000 ouderen in verzorgingstehuizen inmiddels minimaal 19.000 zijn overleden. “Iedereen is zich nu bewust van het gevaar van COVID-19 en daarom zou het onaanvaardbaar zijn als Spanje een volgende keer niet beter is voorbereid op een dergelijke uitbraak.”

Ondersteuning en opleiding in ruim 500 Spaanse verzorgingstehuizen

De afgelopen twee maanden heeft Artsen zonder Grenzen niet alleen de nodige medische ingrepen verzorgd en hygiënemaatregelen ingesteld in Spaanse verzorgingstehuizen. Op het moment dat er ruimte was, is ook het huidige personeel binnen de verzorgingstehuizen opgeleid, voornamelijk met het doel om virusinfecties adequaat te bestrijden. Dit is gedaan in 500 verzorgingstehuizen in 12 Spaanse autonome regio’s. Ook werd gratis en persoonlijk advies gegeven voor overheidsinstanties en zorgprofessionals op de website https://msfcovid19.org/.

Realiseren noodziekenhuizen Madrid en Barcelona

Teams van Artsen zonder Grenzen hebben geholpen om uitbreidingen van ziekenhuizen te realiseren zodat er meer COVID-19-patiënten konden worden opgevangen. Ook ondersteunden ze bij het opzetten van tijdelijke ziekenhuizen in beursgebouwen in Madrid en Barcelona.

Dit vind je misschien ook leuk