Wie zijn de recycle kampioenen in Catalonië?

door admin
Wie zijn de recycle kampioenen in Catalonië?

Daarin geven de meeste Catalanen aan trots te zijn op hun gewoonte om afval te scheiden. Het profiel van de ‘superrecycler’ in de regio is volgens het onderzoek ‘Recyclegewoonten’ uitgevoer door het Apolda Instituut een gescheiden man van 55 jaar of ouder. 83,4% van de ondervraagden beweert thuis afval te sorteren. De belangrijkste reden om te recyclen is dat dit een gevoel van fierheid geeft, zo blijkt uit de antwoorden.

De Catalanen hebben gemiddeld 3,6 vuilnisbakken in hun huis. Hierin worden onder andere plastieken verpakkingen, blikjes en brikjes gesorteerd, die allemaal in de gele container gaan. Mensen die beweren “Ik recycle niet, omdat ik geen plaats heb thuis” hebben dus een slechte smoes.

In het algemeen kan gezegd worden dat de Catalanen zich bewust zijn van het belang van recyclen, hoewel mannen (85,2%) het iets beter doen dan vrouwen (81,7%). Deze cijfers liggen hoe dan ook boven het landelijk gemiddelde (van 79,7% respectievelijk 79,9%). Per leeftijdsgroep bekeken, zijn mensen ouder dan 55 jaar de beste afvalsorteerders (86,7%). Dit in tegenstelling tot de jongeren van 16 tot 24 jaar, van wie enkel 77,4% recyclet, de groep die dus het minste thuis afval sorteert. In de categorie ‘burgerlijke staat’ zijn het de gescheiden personen met 92,5% die het beste scoren.

Er wordt meer en beter gesorteerd

De overgrote meerderheid van de Catalanen vindt het belangrijk hun afval thuis te scheiden zodat latere recycling mogelijk wordt. Daarbij wordt volgens onderzoeken elk jaar niet enkel meer, maar ook beter gerecycled. Mensen weten steeds beter waar het afval precies moet worden gesorteerd. 80,2% van de ondervraagden bevestigt plastic flessen en blikjes in de gele container te deponeren, terwijl 71,3% dit ook doet met tetrapakken. Ander afval dat de ondervraagden goed hadden gerelateerd met de gele container zijn yoghurtbekers (70,3%), plastic zakken, verpakkingsmateriaal en plasticfolie (65,5%).

Toch zijn er ook verpakkingen die twijfels oproepen bij de Catalanen, zoals spray’s en tandpasta’s. Om dit probleem te helpen oplossen, stelt Ecoembes een recyclage assistent via gratis App, Twitter, Facebook Messenger en Alexa ter beschikking. Hier kan de burger met al zijn vragen en twijfels terecht, over waar en óf een bepaald stuk afval precies moet worden gesorteerd.

In 2018 hebben de Catalanen 261.701 ton plastic verpakkingen, blikjes en tetrapakken (gele container) en papier en karton (blauwe container) gerecycleerd, 3,3% meer dan het jaar ervoor.  Dat is 18,5 kg per inwoner in de gele container en 24,9 kg per inwoner in de blauwe container.

Dit vind je misschien ook leuk