Gibraltar gaat hele bevolking en grenswerkers testen op corona-antistoffen

door admin
Gibraltar gaat hele bevolking en grenswerkers testen op corona-antistoffen

Net over de grens in de Zuid-Spaanse provincie Cádiz is dat wel anders. De overheid van Gibraltar zal beginnen met een immuniteitsonderzoek bij de hele bevolking en bij de Spaanse grenswerkers. Het onderzoek maakt deel uit van het corona-indijkingsplan waarmee het Britse gebiedsdeel, waar uiteindelijk 149 mensen positief op corona werden getest, terug naar normaal wil gaan.

Op 18 mei bevond Gibraltar zich al in de tweede fase van het zes-fasen-plan ‘Unlock the Rock’. Als alles naar wens verloopt, wordt die normaliteit op 1 augustus bereikt. Op dit moment (fase 2) mogen de inwoners zich al vrij bewegen binnen de kolonie en zijn winkels, weliswaar met beperkte openingsuren, weer toegankelijk. Ook hebben de Gibraltarezen vanaf 16 juni toegang tot het strand. De regering van Gibraltar overweegt in de zesde fase het onderwijs weer normaal te hervatten, dit in september.

De regering zal deze week starten met het project en per dag 500 inwoners testen, tot alle 33.700 Gibraltarezen getest zijn. Daarnaast worden de 14.322 grensarbeiders, die dagelijks tussen Gibraltar en Spanje pendelen, getest. Naar schatting 9.090 van hen zijn Spaans.

Andere kleine gebieden met eigen regering, zoals Andorra en Luxemburg, zijn ook bezig met de procedure van massale tests voor de hele bevolking. De testen zijn serologisch en geavanceerder dan de veelgebruikte punctietests, volgens de regering van Gibraltar. Hoewel het onderzoek nog niet is begonnen, voert de gezondheidsautoriteit al meer dan 6.000 PCR-testen uit bij coronaverdachten, contacten hiervan en eerstelijnspersoneel, zoals gezondheidswerkers. 

Tot nu toe heeft het virus slechts beperkt toegeslagen op het schiereiland, met het op twee na hoogste inkomen per hoofd van de bevolking ter wereld. Toch is de economische impact waarschijnlijk groot. Er zijn nog geen officiële onderzoeken over de impact van de lock down. Zeker is wel dat de inkomsten uit toerisme en horeca volledig zijn weggevallen. Om de totale ineenstorting van bedrijven te voorkomen, heeft de regering al 6,98 miljoen euro geïnvesteerd om het minimumloon van 1155 pond te betalen aan 6073 werknemers en 435 freelancers.

Het plan is dus dat op 1 augustus alles weer zoals vroeger verloopt. In het indijkingsplan zijn ook stappen opgenomen zoals temperatuurmetingen bij de grens. De uitvoering hiervan hangt ook af van de medewerking van de Spaanse autoriteiten.

Dit vind je misschien ook leuk