Barcelona wil bezoekersaantallen strand reguleren met digitale systemen

door admin
Barcelona wil bezoekersaantallen strand reguleren met digitale systemen

Barcelona hoopt aanstaande maandag over te kunnen gaan naar fase 2 van de versoepeling in coronamaatregelen. Er worden al volop voorbereidingen getroffen om de te verwachten toestroom van strandgasten in goede banen te leiden. De gemeente heeft hiervoor 700.000 euro uitgetrokken.

Camera’s

Zo zijn er camera’s geplaatst op de Torre Maphre van waaruit elke 5 minuten foto’s gemaakt worden van de stranden. Mensen komen niet herkenbaar in beeld. De camera’s registreren uitsluitend schaduwplekken en meten hoeveel ruimte er nog vrij is in een straal van 400 meter. Het systeem geeft een waarschuwing als de maximaal toegestane bezetting bijna bereikt is.

Website

Er komt een website die de actuele bezetting bijhoudt en elke 5 minuten wordt bijgewerkt. Op de site staat bij elk strand een stoplicht dat in vier kleuren aangeeft hoe druk het is. De gemeente hoopt dat mensen voor vertrek naar het strand de website checken om teleurstellingen te voorkomen.

15 Ingangen 

De stranden zullen via 15 locaties toegankelijk zijn. Vooral bij de drukste stranden in het stadsdeel Ciutat Vella worden houten hekken en linten geplaatst. Als het op een van de stranden te druk dreigt te worden, wordt dat omgeroepen en vermeld op de informatieborden.

Ouderen voorrang bij drukte

Als een strand vol is, gaat de ingang dicht en geldt: één eruit, één erin. Om te voorkomen dat ouderen in de volle zon ver moeten lopen naar een andere ingang, krijgen zij voorrang bij de ingang waar ze staan te wachten.

Voorschriften

Op de stranden geldt dat groepen en individuele gasten onderling 4 meter afstand van elkaar moeten houden, zodat voorbijgangers de verplichte afstand van 2 meter kunnen aanhouden. Groepen mogen niet groter zijn dan 15 personen. Iedereen moet zo ver mogelijk van de vloedlijn gaan liggen. Overtredingen worden beboet.

Spreiding in tijd en ruimte

Check eerst de website en ga niet allemaal tegelijk naar precies dezelfde plek, is het advies van de gemeente. Dan is er ruimte voor 25.000 tot 38.000 gasten. In een normaal hoogseizoen bezoeken zo’n 40.000 mensen het strand, waarvan 20% toerist. Het is maar de vraag of er deze zomer veel toeristen zullen komen. Half juli en de maand augustus is doorgaans de drukste periode. Het is mogelijk dat de stoplichten dan wat vaker op rood zullen staan, aldus de gemeente.

Dit vind je misschien ook leuk