Helft van Spanje krijgt vanaf maandag bewegingsvrijheid weer terug

door admin
Helft van Spanje krijgt vanaf maandag bewegingsvrijheid weer terug

Dat betekent dat de regeringen van die regio’s de maatregelen bepalen in die laatste fase waarna een gebied in principe is teruggekeerd naar de normaliteit en de corona-crisis is overwonnen. Het gaat om 52 procent van Spanje dat zich nu in fase 3 bevindt. Een aantal regio’s zijn daarmee sneller dan in eerste instantie bedacht opgeschoven. Het idee was om regio’s twee weken in elke fase te laten, maar daar is nu van afgeweken. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft alle aanvragen voor opschuiven naar een volgende fase ditmaal goedgekeurd. In fase 3 zijn vrijwel alle activiteiten weer toegestaan met als enige uitzondering de opening van nachtclubs en discotheken omdat daarvoor nog steeds capaciteitsbeperkingen gelden zoals het houden van onderlinge afstand of de verplichting van het dragen van een masker. Het verschil tussen fase 2 en fase 3 is niet zo groot en gaat feitelijk enkel om aantallen mensen die op hetzelfde moment in bepaalde gelegenheden mogen zijn. In fase 2 mogen mensen met 15 personen samenkomen en in fase 3 is dat 20 personen. In fase 3 kunnen ook bars weer open.

De maatregel die in alle gevallen overeind blijft en ook wanneer de ‘normaliteit’ is teruggekeerd is die van het houden van een onderlinge afstand tot anderen van 2 meter en de verplichting tot het dragen van een mondkapje in openbare ruimten als die onderlinge afstand niet bewaard kan worden. 

Tot nu toe lag alle beslissingsbevoegdheid bij het ministerie van Volksgezondheid maar vanaf het moment dat een regio weer in fase 3 zit, valt die terug naar de regionale regeringen. Die kunnen dan zelf beslissen over de precieze regels in deze fase zoals of mensen zich vrij door de regio mogen bewegen en over andere zaken. 

Minister Illa van Volksgezondheid benadrukte tijdens de persconferentie op vrijdag de inspanning van alle Spanjaarden gedurende de 82 dagen dat de Staat van Alarm van kracht is geweest. Als de de-escalatie zich voortzet zoals tot nu toe is gebeurd is de Staat van Alarm voor heel Spanje op 21 juni ten einde. 

De Andalusische provincies Málaga en Granada zijn na slechts een week in fase 2 te hebben doorgebracht al doorgeschoven naar fase 3 om zo gelijk met alle andere provincies in Andalusië in die laatste fase terecht te komen. Dit was een uitzondering maar volgens de minister voldeden beide provincies aan alle voorwaarden om door de kunnen gaan naar fase 3. 

Dit vind je misschien ook leuk