Zomerseizoen Spanje op losse schroeven door onduidelijke communicatie

door admin
Zomerseizoen Spanje op losse schroeven door onduidelijke communicatie

De boodschap waarin premier Pedro Sánchez twee weken geleden aankondigde dat de grenzen van Spanje weer opengingen en waar buitenlandse hartelijk werden uitgenodigd om vakantie te komen vieren in Spanje werd door veel mensen goed ontvangen. Dit bleek ook uit de vele boekingen die direct na de bekendmaking werden gemaakt door mensen die niet konden wachten om weer naar Spanje te gaan. Ook de bekendmaking dat de quarantaine van twee weken per 1 juli zou komen te vervallen, werd vol vreugde ontvangen.

Twijfel aan hoe veilig vakantievieren in Spanje is

Toch lijken al deze optimistische berichten te worden ondermijnd door nepnieuws en tegenstrijdige boodschappen die de afgelopen twee weken werden verspreid. Zelfs de voorzichtige de-escalatie van Spanje en de steeds verlengde noodtoestand worden door buitenlandse media aangegrepen om in twijfel te trekken hoe veilig vakantievieren in Spanje is, zo meldde de Spaanse krant El Confidencial gisteren. Vorige week kreeg Spanje een klap te verwerken toen Duitsland zijn inwoners vooralsnog niet naar Spanje laat gaan, maar wel naar 27 andere Europese landen.

Ook schreef de Britse krant Financial Times over de ‘wankele statistieken’ gezien het nieuwe reportagesysteem van de cijfers over besmettingen en coronasterftes en het feit dat de Spaanse regering andere cijfers meldt dan autonome overheden. Dit zorgt ervoor dat de Britten gaan twijfelen aan hoe veilig het daadwerkelijk is om naar Spanje op vakantie te gaan.

Tegenstrijdige berichtgeving Spaanse overheid creëert onzekerheid

Enerzijds is Spanje extreem voorzichtig in het versoepelen van de overheidsmaatregelen en anderzijds staat Spanje te springen om weer toeristen te ontvangen. Bovendien sprak premier Sánchez wel over een aantal versoepelingen op diverse data maar zijn deze nog niet allemaal officieel bevestigd in bijvoorbeeld de officiële staatscourant BOE. Verdere berichtgevingen over het eerst wel, en vervolgens toch niet, per 22 juni openen van de landsgrenzen met Portugal en Frankrijk helpen niet bij de betrouwbaarheid van Spanje als vakantieland voor de zomer van 2020.

Jorge Marichal, voorzitter van de Spaanse confederatie van hotels en toeristische appartementen (CEHAT), laat weten dat onzekerheid bij toeristen de boventoon viert als het gaat om de gecommuniceerde data en maatregelen. Mensen willen plannen maken voor de zomer en onduidelijkheid over data en de vrijheden binnen een land is iets wat toeristen afschrikt om daadwerkelijk te boeken.

Dit vind je misschien ook leuk