Geen Spaanse nationaliteit voor Saharawis

door admin
Geen Spaanse nationaliteit voor Saharawis

In de uitspraak staat: “De Sahara kan niet als Spanje worden beschouwd (…) Met andere woorden, mensen die in een gebied zijn geboren in een periode waarin dat gebied door Spanje werd gekoloniseerd, werden niet in Spanje geboren”.

Hiermee werd de aanvraag van een SAhrawi vrouw verworpen die woonachtig is in Ibiza en de Spaanse nationaliteit eist omdat ze in 1973 in Aqwanit is geboren en dochter is Het Hooggerechtshof verwierp daarmee een aanvraag van een Sahrawi vrouw die in Ibiza woont en de Spaanse nationaliteit eist. Ze zovan in de Sahara geboren ouders met de Spaanse nationaliteit.

Eerder is haar verzoek al afgewezen door de burgerlijke stand van Ibiza en het directoraat-generaal van de bevolkingsregisters. Mensen die in een gebied zijn geboren in de periode dat de Sahara een Spaanse kolonie was, komen niet in aanmerking voor de Spaanse nationaliteit, zo is het definitieve oordeel van de rechters. 

Westelijke Sahara

Het gaat om een gebied in de Westelijke Sahara dat tussen 1924 en 14 november 1975 in handen was van Spanje. De voormalige Spaanse kolonie is nu grotendeels ingelijfd bij Marokko. Een guerillaoorlog voor onafhankelijkheid van het gebied kwam sindsdien op gang en duurde voort tot 1991. Een vredesmissie van de Verenigde Naties wist een staakt-het-vuren te bereiken met de belofte dat er snel een referendum georganiseerd zou worden waarin de Saharawi zich konden uitspreken over onafhankelijkheid.

Marokko

Dit werd echter met alle macht tegengehouden door Marokko, dat het gebied ter grootte van Engeland niet op wil geven. De Marokkaanse overheid ziet liever een soort zelfbestuur van Westelijke Sahara onder Marokkaanse leiding.

Bevrijdingsleger Polisario Front

Voorstanders van volledig zelfbestuur zijn te vinden bij het bevrijdingsleger Polisario Front dat ruggesteun krijgt van Algerije. Het initiatief voor een referendum over volledige autonomie van de Westelijke Sahara wordt gesteund door de VN, maar Marokko wil daar niets van weten. De Marokkaanse overheid liet wel weten toe te stemmen met meer onafhankelijkheid, maar wil zich niet volledig uit het gebied terugtrekken.

Vluchtelingenkampen

Inmiddels zijn er door het bijna veertig jaar durende conflict talloze vluchtelingenkampen net over de grens in Algerije of in afgesloten gebieden in Marokko. Regelmatig blijkt uit berichten in de Spaanse en internationale media dat men het hier niet al te nauw neemt met mensenrechten. 

Er wonen 1 miljoen mensen in Westelijke Sahara. Het gebied zou beschikken over lucratieve fosfaatvoorraden, goede viswateren en mogelijk olie.

Dit vind je misschien ook leuk