Noodkreet Valenciaanse boeren: uien en aardappelen onverkoopbaar

door admin
Noodkreet Valenciaanse boeren: uien en aardappelen onverkoopbaar

Spaanse groothandels en supermarktketens kopen op grote schaal groente in het buitenland in en blijven de Spaanse boeren met hun aardappelen en uien zitten. Dat zegt de UNIÓ tegen de Valenciaanse krant El Periòdic.

Horeca weggevallen

Door de sluiting van de horeca tijdens de corona-lockdown, verloren de boeren hun grootse afnemer. Ze moeten het nu hebben van buurtwinkels en kleine supermarkten in de eigen regio. De grote supermarkten blijken weinig interesse te hebben.

Prijs

Spaanse groothandels en supermarktketens kopen zowel binnen als buiten Europa grote partijen aan groente in. Zo liggen er nu vooral uien uit Peru, Nieuw-Zeeland en Nederland in de schappen. De UNIÓ verwacht dat de Valenciaanse aardappel- en uienboeren hun producten pas kunnen aanbieden als de groothandels door die voorraden heen zijn. Ze zijn bang dat ze dan gedwongen worden de groente tegen bodemprijzen aan te bieden. Dat staat haaks op de steeds verder stijgende prijs die de consument er in de winkel voor moet betalen. Op aardappelen zit een winstmarge van 900% en op uien zelfs een winstmarge van 1.120%.

Verliezen

De boeren hebben hun opbrengst dit jaar met 50-60% zien dalen. Het loont voor veel van hen niet meer de groente te oogsten. Sommigen hebben hun eigen oogst al vernietigd, anderen laten de uien en aardappelen ongeoogst op het land liggen, aldus de UNIÓ. De verliezen worden geschat op 27 miljoen euro.

Europese maatregelen

De Europese Unie heeft maatregelen aangekondigd om de aardappelmarkt te herstellen, maar die zijn voornamelijk gericht op de verwerking van aardappelen. De Valenciaanse aardappelboeren zeggen dat hun markt vooral gericht is op de rechtstreekse consumptie van verse aardappelen. 

Regio

De afgelopen 15 jaar werd in de regio Valencia gemiddeld 6.500 ton aardappelen en 67.300 ton uien verbouwd, beide op 2.200 hectare grond. Aardappelen worden voornamelijk verbouwd in: l’Horta (37%), Vega Baja (19%), Vinalopó (12%), Ribera Baixa (7%) en Baix Maestrat (6%), uien vooral in l’Horta (47%), la Vega Baja (13%) en el Baix Maestrat (13%).

Dit vind je misschien ook leuk