Spanje doet kapitaalinjectie van ruim 4 miljard euro om toerisme te redden

door admin
Spanje doet kapitaalinjectie van ruim 4 miljard euro om toerisme te redden

Zoals door vele partijen, vakbonden en organisaties verwacht, liet premier Pedro Sánchez vandaag weten het plan om het toerisme te redden te hebben goedgekeurd. Het toerisme in Spanje kan rekenen op een financiële injectie van 4,25 miljard euro. De luchtvaartsector zal een van de voornaamste ontvangers zijn van deze financiële steun met het doel om buitenlandse toeristen naar Spanje te trekken.

Financiële steun toerisme Spanje broodnodig

Sánchez vertelde tijdens de persconferentie dat een plan om het toerisme te redden na een lockdown van drie maanden zeer nodig is. Sánchez: “De kleine lettertjes moeten nog worden geschreven en de exacte verdeling van de steun moet nog worden verduidelijkt, maar de Spaanse regering is het eens over het totaalbedrag als steun voor deze belangrijke sector voor Spanje.”

Vooralsnog zal de kapitaalinjectie bestemd zijn voor vijf verschillende doeleinden: om het land gereed te maken als veilige bestemming voor toeristen, om bedrijven binnen de toeristische sector te ondersteunen zodat ze voldoen aan de juiste richtlijnen, het verbeteren van de concurrentiepositie op het gebied van duurzaamheid, het moderniseren en digitaliseren van het toerisme en het inzetten van instrumenten op het gebied van marketing en promotie voor het nationaal en internationaal toerisme.

Aena doet poging om luchtverkeer te herstellen

Naast deze financiële boost voor het toerisme liet Sánchez ook weten dat luchthavenautoriteit Aena – als onderdeel van het heractiveren van de luchtvaart – inhoudingen op landingsrechten heeft goedgekeurd. “Hopelijk zal dit bijdragen aan een sneller herstel van het luchtverkeer in Spanje, vooral aangezien 80 procent van de buitenlandse toeristen ons land per vliegtuig bezoekt,” aldus Pedro Sánchez.

Kapitaalinjectie Spaanse overheid los van EU-steun

De toeristische sector had de goedkeuring van de kapitaalinjectie van de Spaanse overheid wel verwacht. In eerste instantie omdat het toerisme van groot belang is voor Spanje en in tweede instantie vanwege het grote verlies aan inkomsten (volgens Exceltur ruim 80 miljard euro) van de afgelopen maanden.

Een andere reden waarom er zo hard geld nodig is voor het toerisme is de steun vanuit de Europese Unie. Spanje zou vanuit het corona-herstelfonds van de EU tot 140 miljard euro kunnen krijgen, maar de verwachting is dat een groot deel hiervan gebruikt zal worden om de Spaanse economie erbovenop te helpen.

Dit vind je misschien ook leuk