Dorp met schoonste lucht van Europa ligt in Spanje

door admin
Dorp met schoonste lucht van Europa ligt in Spanje

Voor rust- en ruimtezoekers is het al een aanrader om deze streek eens met een bezoek te vereren, maar nu is er nog een reden bij om er snel heen te gaan. Het dorpje Villalba de Guardo met nauwelijks 200 inwoners heeft namelijk de eer om de schoonste lucht van Europa te hebben. Dit blijkt uit het laatste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie over de luchtkwaliteit. De top drie van plaatsen met de schoonste lucht in Europa wordt naast dit dorp in Palencia gevormd door het Noorse Bodo en het Portugese Salao. Ze staan feitelijk samen op de eerste plaats met eenzelfde puntenaantal van 3,8 op basis van een analyse van de concentratie microdeeltjes van minder dan 2,5 micron per kubieke meter in de lucht.

Deze hoeveelheid omvat niet eens een derde van het Spaanse gemiddelde dat ligt op 9,7 micron per kubieke meter en komt in de verste verte niet in de buurt van de meest vervuilde plekken op onze planeet. Deze kant van de lijst wordt ingenomen door de landen Bangladesh, Pakistan en Mongolië met ruim 60 micron per m3. Dat is ruim twintig keer meer dan in het Spaanse dorp.

Vanuit Villalba de Guardo is het natuurpark Fuenes Carrionas en Fuente Cobro goed te verkennen. Hier liggen de bronnen van de rivieren Pisuerga en Carrión. Ook ligt er een bizon reservaat, leven er beren, wilde zwijnen, wolven, korhoenders, herten, keizersarenden en vale gieren onder andere. Een mooie reden om naar Palencia te gaan voor een echt frisse neus. 

Dit vind je misschien ook leuk