Aanschaf huis voor verhuur in Spaans binnenland lijkt rendabel

door admin
Aanschaf huis voor verhuur in Spaans binnenland lijkt rendabel

Uit onderzoek is gebleken dat de verhuur van woningen buiten de gangbare toeristische steden en badplaatsen een aardig bedrag kan opleveren. Al ligt de maandelijkse huuropbrengst een stuk lager dan die in de steden, de aanschafprijs ligt ook flink lager. Volgens cijfers van urbanData Analytics (uDA), een bedrijf dat data van de onroerendgoedmarkt analyseert, kan de bruto-opbrengst daardoor flink oplopen.

Dicht bij huis

Op Airbnb werden in februari van dit jaar 17% van de vakanties geboekt binnen een straal van 300 kilometer van de eigen woonplaats. In mei was dat percentage opgelopen tot 45%. Uit onzekerheid over het verloop van het nieuwe normaal blijven mensen dichter bij huis. Daarnaast willen vakantiegangers grote druktes op stranden en steden mijden uit angst voor nieuwe corona-uitbraken en zoeken ze de rust in het binnenland op.

Investeringen op platteland

Vooral de provincie Huesca, de regio’s Baix Ebre, La Garrotxa,  Pallars Sobirà en Val d’Aran in Catalonië en de provincies Teruel, Cáceres en Segovia winnen aan populariteit.

Investeerders vragen zich daarom af ze moeten gaan investeren in onroerend goed in het binnenland. Volgens de eerste kwartaalcijfers van 2020 is de bruto-opbrengst van een gemiddelde woning in Toro (Zamora) 10,39%, zei Enrique Toribio van uDa tegen de Spaanse krant El Confidencial. Er is uitgegaan van een aanschafwaarde van 627 euro per vierkante meter en een maandelijkse huuropbrengst van 326 euro. Hierbij is geen rekening gehouden met kosten voor onderhoud en tijdelijke leegstand. In Alcoy is de bruto-opbrengst ook hoog, met een aanschafbedrag van 646 euro per vierkante meter tegen een maandhuuropbrengst van 373 euro. 

Toribio adviseert investeerders eerst te onderzoeken hoeveel beweging er in de woningmarkt zit, omdat nog niet zeker is of de vraag naar vakantiehuizen in deze regio’s blijft groeien.

Buitenruimte

Voor mensen die weinig voelen voor investeringen op de beurs, kan de aanschaf van een tweede woning interessant zijn. De eigen vakanties worden er doorgebracht en daarnaast levert het aan huuropbrengst een leuk bedrag op. Er blijkt opvallend veel interesse te zijn voor huizen met een tuin of terras. Met de lockdown nog vers in het geheugen, en het maandenlang thuis werken, zoeken kopers vooral een huis met buitenruimte, voor een eventuele nieuwe lockdown. Toch heeft de markt voor tweede huizen door de coronacrisis een flinke knauw gehad en wordt er voor de zekerheid liever iets voor een jaar gehuurd.

Rendabele plaatsen

Naast Toro en Alcoy zijn ook rendabel: Almagro en Mérida (gemiddelde opbrengst 8,5% tot 9,5%) en Astorga en Santo Domingo de la Calzada (7% tot 8%).

Aanschafprijs

Van de onderzochte plaatsen is de aanschafprijs van een woning het hoogst in Tolosa en Binissalem, waar respectievelijk een bedrag van 2.457 en 2.097 euro per vierkante neergeteld moet worden. In Gernika en San Lorenzo de El Escorial ligt de vierkante meterprijs boven de 1.000 euro. Net eronder in Antequera en Caravaca de la Cruz (respectievelijk € 956/m2 en € 739 euro/m2. Het laagst liggen de prijzen in Alcoy (€ 646/m2) Tobarra (€ 512/m2) en Trujillo (€ 477/m2).

Dit vind je misschien ook leuk