Nieuw hoofd Guardia Civil bekend door omstreden uitspraken coronacrisis Spanje

door admin
Nieuw hoofd Guardia Civil bekend door omstreden uitspraken coronacrisis Spanje

José Manuel Santiago Marín was het gezicht van de Guardia Civil in een van de moeilijkste momenten van het land; de coronacrisis. Vandaag werd zijn benoeming bekendgemaakt in de officiële Staatscourant van Spanje, het BOE. Hoewel de benoeming nu officieel is, was José Manuel Santiago al sinds afgelopen november de eerste stafchef binnen de Guardia Civil. In een tweede publicatie in het BOE wordt het ontslag van Manuel Santiago als tweede stafchef van de Guardia Civil gemeld. Dit ontslag was noodzakelijk om een promotie te kunnen maken als stafchef van de Guardia Civil.

Aanstelling Manuel Santiago na controversiële uitspraken

In april zorgde Manuel Santiago voor een behoorlijke opschudding toen hij tijdens een persconferentie vertelde over de rol van de Guardia Civil en het nepnieuws en hoaxes die de ronde deden over het coronavirus in Spanje. Tijdens de persconferentie ging hij zover door te claimen dat de Guardia Civil zich inzette in de strijd tegen de hoaxes tegen de regering.

Dit optreden zorgden voor veel controverse bij verschillende partijen en de Partido Popular eiste uitleg van de Spaanse regering over dit optreden. De regering van Spanje hield het op een ‘verspreking’ van Manuel Santiago.

Veel verschuivingen binnen Guardia Civil

De benoeming van Manuel Santiago komt enkele weken nadat de minister Grande-Marlaska van Binnenlandse zaken divisiegeneraal Félix Blázquez González koos als nieuwe leider van het operatiecommando van de Guardia Civil in plaats van Fernando Santafé. Laatstgenoemde werd slechts enkele uren na het ontslag van kolonel Diego Pérez de los Cobos van de commandopost in Madrid, zelf ook ontslagen.

Dit vind je misschien ook leuk