Spanje verhoogt militaire inzet in Afrika wegens aanhoudend terroristisch geweld

door admin
Spanje verhoogt militaire inzet in Afrika wegens aanhoudend terroristisch geweld

De Spaanse nieuwssite Voz Populí schreef gisteren dat volgens Spanje de bestaande problematiek in Afrika op dit moment prioriteit verdient. Het defensiebestuur EMAD en het Ministerie van Defensie lieten daarom weten hun eenheden voornamelijk in Afrika in te zetten.

Terroristisch geweld en piraterij in Afrika

Om precies te zijn zullen eenheden van het Spaanse leger worden ingezet in Mali, Senegal, de Centraal-Afrikaanse republiek en Somalië. In de Golf van Guinee vinden er ook diverse samenwerkingen plaats en in de Indische Oceaan worden eenheden van de Spaanse marine ingezet tegen piraterij. De afgelopen weken hebben voornamelijk Mali, Ivoorkust, Nigeria en de grens tussen Tsjaad en Kameroen te lijden gehad onder terroristisch geweld en aanslagen.

Het ministerie vertelde dat de herindeling zeer waarschijnlijk betekent dat het ten koste gaat van de inzet in het Midden-Oosten. Defensie zal de capaciteit terugbrengen in Afghanistan na de overeenkomst tussen de regering van Kabul en de Taliban.

Andere filosofie Spaans leger

Tot op heden werd het Spaanse leger in Afrika ingezet om eenheden te trainen op grote bases. Het idee voor de toekomst is om lokale instructeurs op meerdere plekken in de regio op te leiden zodat zij hun eigen eenheden kunnen trainen. “Het is een verandering in de filosofie en dat vereist meer troepen van defensie in Spanje,” aldus luchtmachtgeneraal Miguel Ángel Villarroya.

Eerder riep de Minister van Defensie, Margarita Robles, al op tot een grotere betrokkenheid van de Europese partners in Afrika. Volgens haar levert Spanje bijna 25 procent van alle militaire troepen in Afrika en er is behoefte aan meer militaire steun op het continent, met name in de Sahel.

Dit vind je misschien ook leuk