Arbeidsomstandigheden oorzaak van corona-uitbraken Spaanse vleesindustrie

door admin
Arbeidsomstandigheden oorzaak van corona-uitbraken Spaanse vleesindustrie

Onlangs waren er nieuwe corona-uitbraken in twee vleesverwerkende bedrijven in de provincie Huesca in Noord-Spanje. Vorige maand liet vleesverwerker Litera Meat 931 van de werknemers een sneltest voor corona ondergaan. Toen dat 171 positieve uitslagen opleverde, werden ze een nogmaals getest en bleken er 13 personen besmet te zijn met covid-19. Bij vleesverwerker Fribín waren 25 werknemers besmet.

Infectiegevaar groot door werkomstandigheden

Ook Duitsland, Amerika en Frankrijk kampen met corona-uitbraken bij vleesverwerkers. Nieuwe coronabesmettingen blijken in de vleesindustrie moeilijk te voorkomen. Het is voor het personeel niet mogelijk anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. De werkruimtes zijn koud en vochtig. Er wordt gezweet en veel geschreeuwd om boven machinelawaai uit de komen. Veel van de werknemers komen uit Oost-Europese of Afrikaanse landen. Ze reizen en wonen ook vaak bij elkaar in kleine ruimtes. 

Slechte arbeidsomstandigheden

In veel gevallen zijn de arbeidsomstandigheden niet goed. Om geldende EU-voorschriften te omzeilen, wordt er vaak gewerkt met onderaannemers. Zo wordt er vooral met tijdelijke contracten gewerkt, tegen zeer lage lonen en worden voorschriften omtrent arbeids- en rusttijden niet nageleefd. Daarom vindt eurocommissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten, Nicolas Schmit, het belangrijk dat er betere controle komt. Ook de Spaanse Vereniging van Vleesverwerkers Anice eist een strikte naleving van veiligheids- en hygiënevoorschriften.

Volksgezondheid waarborgen

Na de nieuwe uitbraken in Huesca eisen ruim 80 organisatie in Aragon en Catalonië dat er maatregelen komen om de inwoners van de gewesten La Litera, el Bajo en Medio Cinca beter te beschermen. Zo eisen ze een tijdelijke sluiting van slachthuizen in Binéfar, omdat dit een brandhaard voor een nieuwe uitbraak kan zijn. De organisaties vinden het open houden van de vleesverwerkende bedrijven een gevaar voor de volksgezondheid. Een sluiting zou wel gepaard moeten gaan met overheidssteun aan veehouders die hierdoor gedupeerd worden en aan werknemers die hun baan zijn verloren. De vleesverwerkers benadrukken dat de veiligheid van werknemers niet in gevaar is geweest en dat de vleesproductie ook tijdens de pandemie gegarandeerd bleef.

Dit vind je misschien ook leuk