Unieke milieuvriendelijke sinaasappelteelt bij landbouwers in Sevilla

door admin
Unieke milieuvriendelijke sinaasappelteelt bij landbouwers in Sevilla

Project ‘Zitrus’ beslaat inmiddels al een sinaasappelboomgaard met een totale oppervlakte van 1.500 hectare, gelegen in Carmona, Sevilla. Verschillende Duitse supermarktketens en het Wereld Natuurfonds (WWF) hebben inmiddels al serieuze belangstelling voor het project. De rijen sinaasappelbomen vormen met de bodem waarop ze groeien samen een milieuvriendelijk ecosysteem. Onkruid mag er ongeremd doorgroeien, er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en de aanwezigheid van dieren, van insecten tot roofvogels, wordt gestimuleerd. 

Aan het project doen een twaalftal sinaasappeltelers mee, die samen de genoemde 1.500 hectare aan sinaasappelboomgaard onderhouden. Leider van het onderzoek en agrarisch zakenman Luis Bolaños beheert zelf twee van de boomgaarden en exporteert met zijn bedrijf Naturgreen al 30 jaar sinaasappels. Jarenlang koestert hij al de droom een milieuvriendelijke manier van sinaasappelteelt te ontwikkelen. “Landbouw is nog veel schadelijker voor het milieu dan wordt aangenomen, het lijkt zo dat vooral de grote landbouwinstallaties daar verantwoordelijk voor zijn, maar overal waar een ploeg de grond in gaat, wordt een bijdrage geleverd aan de milieuverontreiniging”, aldus Bolaños. Met zijn project beoogt hij de biodiversiteit van de landbouwgrond te herstellen, waardoor er weer insecten, vogels, zoogdieren, inheemse planten en bomen kunnen leven. 

Volgens Felipe Fuentelsaz van WWF is er tot dusver nergens eerder een soortgelijk project uitgevoerd als dat van Bolaños. Talloze onderzoeken zijn er gedaan naar de biodiversiteit van bepaalde gebieden, echter onderzoek naar de stimulatie van biodiversiteit binnen een commerciële sector is uniek. 

Sinaasappelbos

De sinaasappelboomgaarden van project Zitrus vormen samen een waar sinaasappelbos. Op enkele paden mag momenteel niet worden gelopen omdat er nesten liggen van de nachtzwaluw, een zeldzame vogelsoort die zijn nest bouwt op de grond. Het onkruid groeit tot borsthoogte van Bolaños en zijn medewerkers. De dieren die naar het sinaasappelbos trekken, vinden de omgeving zo aangenaam dat ze zich hier zelfs voortplanten. Vossen, slangen, hagedissen, muizen en tal van andere dieren varen wel onder of, zoals de bruine kiekendief, boven de sinaasappelbloesem. De grond wordt kunstmatig besproeid met water uit een natuurlijke plas, waar otters zich voortplanten en vogels neerstrijken om vis te eten. 

Meer biodiversiteit in de landbouw

Volgens Bolaños is het integreren van biodiversiteit in de landbouw noodzakelijk. In de toekomst moet er milieuvriendelijker worden verbouwd. Biologische producten zijn daar in de ogen van de consument een bewijs van, maar biologisch betekent niet dat er gebruik gemaakt is van biodiversiteit. De ‘boslandbouw’ is wezenlijk anders en zou ook binnen de biologische landbouw geïntroduceerd moeten worden omdat deze bijvoorbeeld veel efficiënter omgaat met het waterverbruik. 

Bolaños erkent dat voor deze vorm van landbouw bedrijven hogere kosten gemoeid zijn; het biosysteem moet door hem zijn medewerkers zorgvuldig worden onderhouden. Echter, het achterwege laten van bestrijdingsmiddelen, het stimuleren van de flora en fauna en het efficiënte watergebruik verdienen een keurmerk dat nog vele malen beter is dan een biologisch keurmerk. 

Dit vind je misschien ook leuk