Eigenaren landbouwbedrijven Granada opgepakt vanwege misdaden tegen werknemers

door admin
Eigenaren landbouwbedrijven Granada opgepakt vanwege misdaden tegen werknemers

Met het oog op de start van het landbouwseizoen heeft de Guardia Civil inspecties gehouden op boerderijen en agrarische bedrijven in de gemeentes Zafarraya, Alhama de Granada en Ventas de Zafarraya. De arbeidsomstandigheden in landbouwbedrijven willen nog wel eens te wensen overlaten. La Vanguardia schreef gisteren over veertien eigenaren van landbouwbedrijven die echter een hele rits aan ernstige overtredingen op hun kerfstok hebben.

Massale arrestatieactie in Granada

Operatie Llano werd deze arrestatieactie genoemd door de Spaanse politie waarbij zowel Spaanse als Marokkaanse ondernemers zijn gearresteerd. Bovendien zijn er nog eens vijf mensen aangeklaagd voor betrokkenheid bij illegale immigratie en vier voor het verhuren van woningen die niet voldeden aan de minimale wooneisen.

Tientallen ernstige overtredingen door Spaanse en Marokkaanse ondernemers

De veertien ondernemers waren actief in Llano de Zafarraya, in de gemeenten Zafarraya en Alhama de Granada. De Guardia Civil heeft tot op heden 38 overtredingen geconstateerd. De ondernemers hadden bijna alleen maar illegale arbeiders in dienst en in sommige gevallen was er sprake van mensenhandel.

Erbarmelijke omstandigheden

Veel van de arbeiders die werken in Llano de Zafarraya betroffen illegale immigranten die werden uitgebuit door boeren. Ze kregen minder betaald (5 a 6 euro per uur) dan wettelijk verplicht en moesten wonen in onwaardige huizen zonder sanitaire voorzieningen en zonder licht of isolatie. De arbeiders werkten vaak meer dan tien uur per dag en hadden geen pauze of vrije dagen.

Niet alleen de agrarische ondernemers zullen worden vervolgd en gestraft voor hun daden, ook de eigenaren die hun ‘woningen’ beschikbaar hebben gesteld aan de arbeiders om in te verblijven, riskeren een boete die op kan lopen tot 9.000 euro.

Dit vind je misschien ook leuk