Coronapatiënt verlaat na 101 dagen de intensive care

door admin
Coronapatiënt verlaat na 101 dagen de intensive care

De laatste IC-patiënt met coronaklachten heeft de intensive care van het universitair ziekenhuis van Alicante verlaten. De man had er 101 dagen doorgebracht, vaak in zeer kritieke toestand. Begin juni ontwaakte hij uit zijn coma en enkele weken later lukte het hem weer zelfstandig te ademen.

Feestelijk vertrek

De patiënt werd onder feestelijke begeleiding met zijn bed van de intensieve care-afdeling weg gereden. De gang stond vol familie en ziekenhuispersoneel om hem toe te juichen. Aan het voeteneinde van zijn bed pronkte een plakkaat met de tekst ‘Kampioen der kampioenen’. Hiervan zijn beelden te zien op de nieuwssite van La Sexta. Zijn dochter zegt tegen hem: ‘Voel het leven door je aderen stromen, papa. Het is een geschenk.’

Ernstig ziek door corona

Op 13 maart kreeg de 63-jarige man ziekteverschijnselen die op corona wezen, waarvoor hij op 20 maart opgenomen werd in het Algemeen Universitair Ziekenhuis in Alicante. Omdat zijn toestand verder verslechterde, werd hij drie dagen later naar de IC overgebracht. Dat hij daar ruim drie maanden zou blijven en weinig van de lockdown in het land zou merken, had niemand voorzien. Hijzelf zei: ‘Ik dacht dat ik twee weken naar de IC zou gaan.’ 

Ernstige complicaties

Tijdens de 101 dagen durende opname was zijn toestand meermaals kritiek en vreesde zijn familie voor zijn leven. Er traden complicaties zoals hart- en nierfalen en bacteriële infecties. Een groot deel van de tijd werd de patiënt in coma gehouden. Begin juni ontwaakte hij daaruit en op 23 juni, de Spaanse feestdag San Juan, begon hij weer zelfstandig te ademen.

Dankbaarheid en oproep tot voorzichtigheid

Zijn vrouw, dochter en zoon organiseerden een feestje in het ziekenhuis om iedereen die betrokken was geweest bij de zorg te bedanken. Niet alleen artsen en verpleegkundigen, ook nachtwachten en schoonmakers waren uitgenodigd. Ze wilden vieren dat de man deze lange IC-opname overleefd had.

De familie wenste iedereen die nog een familielid op de IC had liggen veel sterkte toe. Daarnaast deed ze aan iedereen de dringende oproep de gezondheidsvoorschriften en sociale afstand zo veel mogelijk te blijven naleven.

Dit vind je misschien ook leuk