Olijfoliesector wil zelfregulatie om eind te maken aan te lage prijzen

door admin
Olijfoliesector wil zelfregulatie om eind te maken aan te lage prijzen

Nu het water hen wel erg hoog aan de lippen begint te staan, hebben de coöperaties aan de Europese Commissie voorgesteld om 400 miljoen liter olijfolie op te slaan zonder communautaire hulp. Voor olijftelers liggen de gemiddelde kosten tussen de 2,20 euro en 3 euro per liter, terwijl de verkoopprijs tussen de 1,70 en 2,10 euro per liter ligt. Twee jaar geleden was dit nog ongeveer drie euro per liter. Olijftelers krijgen een gemiddelde bijdrage van 600 euro per hectare. Voor traditionele olijfgaarden is dit maar 100 euro. 

Eind vorig jaar luidde de beroepsvereniging van olijfolieproducenten al de noodklok en vroeg de overheid om urgente maatregelen te treffen om de sector te helpen. Door de negatieve opbrengst voor de olijftelers kwam zo’n 2000 tot 3000 hectare van de traditionele olijfteelt in gevaar. Olijfolie is een van Spanjes belangrijkste exportproducten. Door de importheffing die eind vorig jaar werd opgelegd door de Amerikaanse president Trump nam de Spaanse export van olijfolie met wel 80% af. Alleen al in de Andalusische provincie Córdoba was er toen al sprake van een verlies van 300 miljoen euro als gevolg van de prijzencrisis in de olijfoliesector. 

De dalende trend van de olijfolieprijzen is al een aantal achtereenvolgende jaren gaande. Vorig jaar werd een recordhoeveelheid olijfolie geproduceerd van in totaal 1,8 miljard liter, waarvan 653 miljoen liter is opgeslagen. Hoewel de productie van dit jaar met 1,13 miljard liter nu nog lager ligt dan die van het vorig jaar, vrezen de olijftelers dat de situatie zal verergeren als de oogst in de komende maanden weer groter zal zijn, terwijl de consumptie van olijfolie tegelijkertijd niet toeneemt. De gemiddelde olijfolieproductie steeg in de afgelopen tien jaar jaarlijks met 3%. 

Dit vind je misschien ook leuk