Overzicht van tien charmantste middeleeuwse dorpen in Spanje

door admin
Overzicht van tien charmantste middeleeuwse dorpen in Spanje

De Spaanse nieuwssite 20minutos.es zette de tien meest charmante middeleeuwse plekken op een rij., waar de middeleeuwse architectuur en de goed bewaard gebleven monumenten en overblijfselen geweldigmooie uitstapjes kan opleveren voor een of meer dagen. 

Olite (Navarra)

Volgens 20minutos.es is Olite het charmantste middeleeuwse dorpje. Een wandeling door dit dorpje zorgt voor de beleving van een ander tijdperk. De twee paleizen, het Palacio Viejo en Teobaldos, de middeleeuwse galerijen, de Chapitel-toren, het koninklijke paleis van Navarra en de kerken en kloosters zorgen ervoor dat Olite interessant is om een paar dagen door te brengen.

Tossa de Mar (Catalonië)

Dit stadje is wellicht iets bekender aangezien Tossa aan de toeristische Costa Brava ligt. De grote trekpleister van Tossa de Mar is de muur. Deze is uitgeroepen tot nationaal historisch en artistiek monument. Bijzonder is dat Tossa de Mar de enige stad langs de Catalaanse kust is welke werd beschermd met een fort.

Sepúlveda (Castilië en León)

De gehele stad Sepúlveda is uitgeroepen tot historisch-artistieke plek. Er hangt een middeleeuwse magie in de straten en de uitkijkpunten bieden geweldige panoramische vergezichten. Extra aantrekkelijk is dat Sepúlveda vlakbij natuurpark Hoces del Río Duratón ligt.

Castellar de la Frontera (Andalusië)

Deze stad ligt in Cádiz en bevat nog vele overblijfselen uit de middeleeuwen. De stad is verdeeld in drie delen en het Castillo de Castellar ligt in het oude deel van de stad. Het is een vesting die is gebouwd tussen de twaalfde en vijftiende eeuw waar je door nauwe straatjes kunt dwalen en veel kunstgalerietjes gevestigd zijn. 

Alquézar (Aragón)

Deze stad ligt in Huesca en heeft nog de middeleeuwse structuur in de straten en huizen behouden. De kerk Santa María la Mayor is zeker een bezoek waard, deze werd gebouwd in de negende eeuw. Van veraf is deze kerk al te zien en is zeer kenmerkend voor Alquézar.  

Montblanch (Catalonië)

Wederom in Catalonië ligt Montblanch een dorp in Tarragona waar de oude stad is uitgeroepen tot historisch-artistieke plaats. Een bezoek aan dit dorp betekent wandelen door middeleeuwse straten, langs kerken, kapellen, musea, kloosters en paleizen. En dit allemaal binnen het ommuurde dorp met een vestingmuur van ongeveer 1.700 meter lang.

Peñafiel (Castilië en León)

De stad Peñafiel ligt in Valladolid en heeft een zeer goed bewaard gebleven middeleeuws kasteel uit de negende a tiende eeuw. Bijzonder is een bezoek aan de klokkentoren (Torre del Reloj) van Peñafiel die in het oude deel van de stad te vinden is.

Olvera (Andalusië)

Het tweede middeleeuwse pareltje van Andalusië is Olvera in Cádiz. De stad is onderdeel van de bekende route langs de witte dorpen. De kleine witte huisjes, de monumenten en andere bezienswaardigheden maken deze stad zeer charmant. De kerk Nuestra Señora de la Encarnación, het kasteel Castillo Árabe en de overblijfselen van de moslimmuren zijn zeker het bezoeken waard. Ook is het genieten van een wandeling door de vele straten en pleinen van Olvera.

Besalú (Catalonië)

Deze middeleeuwse stad is te vinden in Catalonië, om precies te zijn in Girona. De structuur van een typisch middeleeuws dorp is behouden gebleven. De stad is ommuurd met een doorgang via een prachtige Romeinse brug. In Besalú zijn ook Joodse badhuizen te vinden, en de kerk en het klooster van San Pedro de Besalú in San Julián, Casa Cornellá en de gotische kamers in het paleis van de Koninklijke Curie zijn een bezoek eveneens meer dan waard.  

La Alberca (Castilië en León)

Dit dorp ligt in Salamanca en is een van de bekendste middeleeuwse dorpen in dit gebied. Het plein is omgeven door balkons vol bloemen, de typische stenen en houten huizen en de middeleeuwse traditionele architectuur zorgen ervoor dat La Alberca een zeer charmante plek is om te bezoeken.

Dit vind je misschien ook leuk