Spanje verliest voorzitterschap Eurogroep van Ierland

door admin
Spanje verliest voorzitterschap Eurogroep van Ierland

Tot het allerlaatst bleef de Spaanse kandidaat in de race voor het voorzitterschap. Dat het uiteindelijk toch niet zo ver is gekomen, betekent voor Pedro Sánchez en zijn regering een diplomatieke nederlaag. De leiding voor het Europees financieel beleid zal met de Ierse Donohoe in conservatieve handen komen. 

Favoriet met ruime ervaring

Nadia Calviño werd gezien als de favoriet voor deze strategische functie. Voor het leiderschap van de Eurogroep had ze uitstekende papieren: in het verleden had ze al ruime ervaring opgebouwd bij Europese Commissie en ze kon rekenen op de ruggensteun van de Duitse regeringsleider Angela Merkel en de Franse Emmanuel Macron. Toch bleek dat voor haar uiteindelijk niet genoeg. Ieder land brengt één stem uit, waardoor de kleinere Noord-Europese landen, met hun binnen Europa zowel geliefde als gehate belastingdiscipline, samen meer gewicht in de schaal legden en de Ier Donohoe de winst opstreek. 

De landen die hun stem uitbrachten ten gunste van de Spaanse Calviño zijn samen goed voor meer dan 80% van het bruto binnenlands product (bbp) van de Eurozone. Tot de tien benodigde stemmen, die doorslaggevend zijn voor het behalen van het leiderschap, kwam het desondanks niet. Uiteindelijk kreeg Calviño de stem van Duitsland, Frankrijk, Portugal, Italië, Finland, Malta, Griekenland en Cyprus. 

Donohoe schaarde zich in het verleden meermaals achter de door Spanje als ‘gierige landen’ aangeduide lidstaten, waaronder Nederland. Ondanks dat, was Ierland ook een van de negen landen, samen met Spanje, die in maart een brief ondertekenden waarin verzocht werd om het uitgeven van eurobonds, obligaties die voor gezamenlijke rekening komen van alle landen in de Eurozone. De Nederlandse minister van Financiën Wobke Hoekstra verzette zich fel tegen het uitgeven van deze eurobonds. 

Polarisatie binnen EU

De verkiezing van Donohoe als nieuwe Eurogroep-leider heeft de polarisatie tussen de Noord- en Zuid-Europese lidstaten er bepaald niet beter op gemaakt. Communautaire bronnen hebben laten weten dat de overwinning van de Noord-Europese lidstaten de nodige gevolgen zal hebben voor het herstelplan dat er moet komen om de gevolgen van de coronacrisis, met name voelbaar in de Zuidelijke landen, op te vangen en waarvoor nog deze maand een akkoord moet worden bereikt. Donohoe liet weten “zich samen met zijn collega’s vol in te zetten voor een positieve rol van de Eurogroep bij de totstandkoming van het herstelfonds”.  

Vicepremier Calviño heeft haar concurrent Donohoe inmiddels gefeliciteerd met zijn overwinning waarbij ze liet weten te hopen op een goede samenwerking voor een solide herstel waarbij niemand achterblijft.  

Dit vind je misschien ook leuk