Spanje minder gelovig: aantal katholieken sterk gedaald

door admin
Spanje minder gelovig: aantal katholieken sterk gedaald

Het Spaans centrum voor sociologisch onderzoek (CIS) houdt sinds 1978 enquêtes onder de Spaanse bevolking en doet onder andere onderzoek naar religie. Uit de laatste cijfers van het CIS is het aantal katholieken, al dan niet praktiserend, in Spanje met 29,5 procentpunt gedaald. Vorige maand noemde 61 procent van de ondervraagden zich nog katholiek. Dat is het laagste aantal sinds het begin van het onderzoek ruim veertig jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van het CIS die de Spaanse nieuwssite Maldita.es gisteren publiceerde.

Minder gelovig

Onder de deelnemers aan het onderzoek bleef het aantal personen met een ander geloof over de hele periode nagenoeg gelijk (van 0,6 procent naar 1,6 procent). Waar in mei 1978 nog 7,6 procent van de ondervraagde geen enkel geloof aanhing, was dat percentage in juni 2020 gestegen naar 36,4 procent. Onder de noemer ‘zonder geloof’ worden zowel atheïsten als niet-gelovigen, godsdienstig relativisten en agnosten geschaard. Uit de cijfers van het CIS kan geconcludeerd worden dat Spanje minder gelovig is geworden, met ruim 90 procent gelovigen in mei 1978 tegen bijna 63 procent gelovigen in juni 2020.

Sterke daling door vraagstelling

Opvallend was de sterke daling in april 2020, toen het aantal katholieken opeens van 66,8 naar 61,6 procent zakte. Dit leidde tot reacties van deskundigen, die kritiek uiten op de gewijzigde manier van vraagstelling door het CIS. De nieuwe vragenlijst zou te sturend zijn en suggestieve vragen bevatten. Toch had al in maart 2020 het aantal katholieken een dieptepunt bereikt. Sinds het begin van de meting was het percentage van 66,8 procent alleen lager geweest in oktober en november 2018, met resp. 66,2 en 66 procent.

Jongeren minder gelovig

Jongeren tussen 18 en 24 jaar zijn vaker niet gelovig dan katholiek. Onder hen is 57,2 procent agnost, niet-gelovig, godsdienstig relativist of atheïst, tegen 39,4 procent katholiek. Bij jongeren tussen 25 en 34 jaar zijn de percentages respectievelijk 62,5 en 36,1 procent.

Invloed van omstandigheden

Door de corona-uitbraak en daarmee gepaard gaande lockdown zakte de deelname aan godsdienstige bijeenkomsten drastisch in maart 2020. De Wereldjongerendagen in Madrid (2011) of de inauguratie van de nieuwe paus Franciscus (2013) bleken geen invloed gehad te hebben op het aantal katholieken.

Dit vind je misschien ook leuk