Met corona naar stemhokje strafbaar in Baskenland en Galicië

door admin
Met corona naar stemhokje strafbaar in Baskenland en Galicië

De Baskische en Galicische autoriteiten hebben gisteren bekend gemaakt dat het vandaag voor coronapatiënten verboden is te gaan stemmen. Iedereen die besmet is met corona moet thuis in quarantaine blijven. Ook mensen die de uitslag van hun coronatest nog niet binnen hebben, mogen uit veiligheidsoverwegingen niet naar de stemhokjes komen. Dit werd gisteren door diverse media bekend gemaakt. 

Verbreken van quarantaine is misdrijf tegen volksgezondheid

De Baskische gezondheidsraad liet weten daarbij 161 personen op het oog te hebben. In Galicië gaat het om ongeveer 300 personen, aldus de vicepresident van Galicië. Vanwege privacywetgeving mogen de autoriteiten de gegevens van deze personen niet doorgeven aan de stemlokalen. Baskenland en Galicië wezen erop dat ze rekenen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de personen in kwestie. Het verbreken van de quarantaine wordt beschouwd als een ernstig misdrijf waarmee de volksgezondheid in gevaar wordt gebracht. Enige dagen geleden werd de mogelijkheid om later te gaan stemmen al uitgesloten. Dat wil niet zeggen dat mensen met corona hun stemrecht wordt ontnomen. Alleen hun mobiliteit wordt aan banden gelegd, benadrukte Beltrán de Heredia. 

Verbod ook voor wachtenden op uitslag coronatest

Het verbod naar de stemlokalen te gaan geldt ook voor iedereen die op de uitslag van een coronatest wacht. 

Hygiënemaatregelen 

In Baskenland geldt voor iedereen die nauwe contacten heeft met een besmette persoon en preventief in quarantaine is, bij het gaan stemmen extra hygiënemaatregelen moet nemen. Deze personen mogen alleen gaan stemmen als uit een test is gebleken dat ze niet besmet zijn. Ze moeten hun stem thuis voorbereiden, een mondkapje dragen, handen extra vaak wassen, het stemhokje niet betreden en alleen op een rustig tijdstip naar het stemlokaal gaan.

Baskenland maakte bekend dat er dit jaar 42 meer stemlokalen geopend zijn en de stemhokjes verder uit elkaar staan dan normaal. Ook is het aantal aanvragen om per post te kunnen stemmen met ruim 7 procent gestegen.

Grondwet

De centrale kiesraad JEC zegt begrip te hebben voor het besluit met corona besmette personen de toegang tot de stemklokalen te ontzeggen. Met de maatregel wordt een ander essentieel grondrecht beschermd: het recht op leven en lichamelijke integriteit, zoals vastgelegd in artikel 15 van de Spaanse grondwet. Met de maatregel wordt het risico op verspreiding van covid-19 verkleind.

Dit vind je misschien ook leuk