Valencia telt meeste slachtoffers door verdrinking in Spanje

door admin
Valencia telt meeste slachtoffers door verdrinking in Spanje

De Spaanse nieuwssite Cadena SER meldde gisteren dat in heel 2020 tot op heden zestien mensen door verdrinking om het leven zijn gekomen in de regio Valencia waarvan de helft in de provincie Alicante. Met deze aantallen is Valencia de regio waar de meeste verdrinkingsslachtoffers vallen. Ook in 2019 nam Valencia de leiding met in totaal 61 dodelijke slachtoffers.

Langere reactiesnelheid door coronaprotocollen

De coronapandemie en de noodtoestand in Spanje hebben ervoor gezorgd dat het aantal slachtoffers dit jaar nog niet zo hoog is als vorig jaar. Toch laat de Valenciaanse reddingsdienst weten dat de reactiesnelheid van lifeguards op is gelopen sinds de invoering van de Covid-19-hygiëneprotocollen. “Mensen durven zelf niet meer te hulp te schieten of het duurt langer om reddingsdiensten te waarschuwen omdat mensen de veiligheidseisen moeten volgen.”

Campagnes en opleidingen vanuit regionale overheden

Precies om deze reden pleit opleidingsmanager van de Valenciaanse reddingsdienst Perelló ervoor om een preventie- en bewakingsplan voor de stranden in te voeren vanuit de autonome regio, en het beleid hiervoor niet aan de gemeentes over te laten. Hij vindt dat er geïnvesteerd moet worden in een voorlichtingscampagne voor badgasten en een uniforme opleiding voor reddingsdiensten.

Verdrinkingsgevallen in 2019 langs kust Spanje

La Vanguardia meldde eind vorig jaar dat in de maand juli de meeste mensen zijn verdronken langs de Spaanse kust. In 2019 verdronken die maand 95 mensen, maar liefst 35 meer dan in juli 2018 toen er 60 mensen verdronken. Vorig jaar verdronken de meeste mensen langs de kust van Galicië, de Canarische eilanden, Andalusië, Catalonië en Valencia. Dit is niet geheel toevallig; deze regio’s hebben ook de meeste kilometers aan strand en ontvangen gedurende de zomer de meeste toeristen.

Profielschets verdrinkingsslachtoffers Spaanse kust

In 2019 was het in 86 procent van de gevallen een man die verdronk, in 69 procent van de gevallen was de man ouder dan 45 jaar en in 83 procent van de gevallen van Spaanse komaf. In 60 procent van de gevallen verdronk iemand langs een niet door reddingsdiensten bewaakte kust. 75 procent van de verdrinkingsgevallen vonden plaats tussen 10.00 uur en 20.00 uur, hoewel het ook regelmatig voorkomt dat iemand verdrinkt in de vroege ochtend wanneer er nog geen reddingsdienst aanwezig is.

Adviezen Spaanse reddingsdiensten

Spaanse reddingsdiensten adviseren vooral om de informatieborden op het strand te lezen en altijd rekening te houden met de kleur van de waarschuwingsvlag op het strand. Deze geeft informatie over hoe veilig het is om te gaan zwemmen in de zee. Is de vlag rood, dan is het verboden om de zee in te gaan. Bij geel geldt een verhoogd risico en bij groen wordt het zwemmen als zonder risico’s beschouwd. Badgasten moeten vooral veranderende zeestromingen in de gaten houden die plotseling op kunnen treden, vooral als er opeens geen golven meer zijn.

Een dringend advies blijft om altijd minderjarigen in de gaten te houden, niet te gaan zwemmen langs de kust waar geen toezicht is door reddingsdiensten. Badgasten dienen op te passen met drijfmiddelen; hiermee drijf je gemakkelijk zonder dat je het door hebt ver van het strand. Het wordt afgeraden om dichtbij rotsachtige plekken in de zee te komen. Als laatste dienen mensen bij gevaarlijke situaties altijd de plaatselijke reddingsdiensten te waarschuwen.

Dit vind je misschien ook leuk