Mondkapje dragen in Andalusië ook met veilige afstand verplicht

door admin
Mondkapje dragen in Andalusië ook met veilige afstand verplicht

‘De preventie van vandaag vormt een garantie voor de toekomst en voorkomt besmettingen’, zei Juanma Moreno, de Andalusische president na afloop van de besprekingen. Op Twitter lichtte hij toe dat de maatregel is genomen ‘om de gezondheid van de Andalusiërs te beschermen’. Tegelijkertijd vroeg hij daar om de extra inspanning van de bevolking omdat hij zich ervan bewust is dat het ongemakkelijk is om altijd een mondkapje te dragen, zowel binnen als buiten. 

De Junta bestudeert op het moment of het aantal personen dat een begrafenis, crematie of herdenkingsdienst mag bijwonen beperkt moet gaan worden. Over de hoogte van een boete op het niet dragen van het verplichte mondkapje is nog niets bekend. Wel is bekend dat de lokale politie de taak heeft te handhaven.

Maatregel waarschijnlijk vanaf dinsdag van kracht

Voordat de maatregel een feit wordt, volgen er nog enkele procedures. De adviesraad van de regering moet de maatregel analyseren en deze komt dinsdag bijeen. Als dan de regionale regering het met de preciese uitwerking ervan eens is zal de nieuwe regelgeving worden gepubliceerd in de Andalusische Staatskrant BOJA. Volgens bronnen bij de regering zal dit eveneens op dinsdag gebeuren. Dat betekent dat de verplichting tot het dragen van een mondkapje in alle openbare ruimten binnen en buiten, ook wanneer de veilige afstand van anderhalve meter wél gewaarborgd kan worden, op 00.00 uur woensdag in zal gaan. Is de publicatie pas op woensdag, dan geldt de verplichting vanaf 00.00 uur donderdag 16 juli.

Met de publicatie in BOJA worden dan ook vragen beantwoord als of het dragen van een mondkapje ook verplicht is op het strand, bij het zwembad, in de eigen auto of op een terras. 

Besmettingshaarden

In Andalusië is momenteel sprake van 19 actieve besmettingshaarden en 349 besmette personen. Hiervan zijn 12 onder controle en bij 7 loopt het onderzoek nog. Bijna de helft van die personen is besmet geraakt in familieverband. 8 personen liggen op de IC, maar positief is dat het totaal aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt met Covid-19 in de afgelopen uren is gedaald van 42 naar 40.

De grootste besmettingshaarden zijn in El Ejido, het landbouwgebied van Almería met 42 gevallen (25 meer dan zondag) en een haard die wordt verbonden met een begrafenisdienst van een jonge vrouw in Santa Fe met 45 besmettingen.

Van de 19 besmettingshaarden zijn er 9 in de provincie Granada met 128 positieve gevallen. Dan volgt Málaga met 6 besmettingshaarden en 142 besmette personen, hoewel het grootste aantal besmettingen is verbonden met de uitbraak bij het centrum van het Rode Kruis die volledig onder controle is. De derde provincie met de meeste uitbraken is Almería met in totaal 53 besmettingen.

Op vakantie naar Andalusië?

In Andalusië wonen bijna 8,5 miljoen personen, dus wat aantallen besmettingen betreft hoeven mensen die naar Andalusië willen afreizen voor een vakantie zich geen zorgen te maken. Bovendien zijn de meeste besmettingen opgetreden in niet-toeristische gebieden. Dat wil niet zeggen dat er geen risico is. Zolang alle bezoekers zich houden aan de in Andalusië geldende regels, proberen zoveel mogelijk afstand tot anderen te houden en de hygiënemaatregelen te volgen, is de kans op besmetting nihil. De zorgautoriteiten treden tot nu toe adequaat op en nemen passende maatregelen. Het is immers in ieders belang het virus zo snel mogelijk definitief onder controle te brengen. Blijf wel altijd de actuele ontwikkelingen volgen.   

Dit vind je misschien ook leuk