Aanslag in Barcelona verijdeld: twee terroristen opgepakt

door admin
Aanslag in Barcelona verijdeld: twee terroristen opgepakt

De Catalaanse politie Mossos d’Esquadra heeft vandaag in de vroege ochtend tijdens een antiterrorisme-operatie in Barcelona twee personen van Algerijnse afkomst gearresteerd. De mannen van 41 en 43 jaar zijn opgepakt op verdenking van deelname aan en samenwerking met een jihadistische organisatie, voorbereidende handelingen van terroristische activiteiten, training en indoctrinatie. Hiervan maakte het Spaanse dagblad La Vanguardia vandaag melding.

Operatie Alexandrië

De antiterrorisme-operatie begon vanochtend om 6 uur in de wijk Barceloneta in de oude binnenstad van Barcelona. Er werden twee huizen doorzocht. Volgens de politie zijn hierbij de belangrijkste doelwitten opgespoord. Met de arrestatie van de twee Algerijnen is Operatie Alexandrië tot een einde gekomen. Half januari werden in het kader van terrorismebestrijding al 19 personen gearresteerd in Barcelona en de nabijgelegen gemeente Igualada. Vier van hen zitten nog in voorlopige hechtenis.

Terrorismebestrijding prioriteit sinds 2017

Operatie Alexandrië werd door de veiligheidsdienst van de Mossos in juni 2017 opgezet. Terrorisme bestrijding is voor de Catalaanse politie topprioriteit sinds de aanslagen in augustus 2017, waarbij zestien doden en ruim 120 gewonden vielen. Onder de slachtoffers bevonden zich mensen van vijfendertig verschillende nationaliteiten. Op 17 augustus 2017 reden extremistische moslims met een bestelbusje in op voetgangers op de Ramblas in Barcelona. Later die dag werden twee politieagenten aangereden bij een politieblokkade. De aanslag werd opgeëist door IS. De aanslag in 2017 was de dodelijkste aanslag in Spanje, sinds de aanslagen in 2004 in Madrid. 

Aanslag verijdeld

Volgens de politie waren de terroristen die vandaag zijn opgepakt aanslagen in Barcelona aan het voorbereiden. Zo waren ze bezig met de vervaardiging van explosieve apparaten en de aankoop van zware militaire wapens. Dankzij Operatie Alexandrië zijn de aanslagen in de Catalaanse hoofdstad voorkomen en is de jihadistische terreurcel volledig onschadelijk gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk