Ruime meerderheid Spanjaarden is voor strengere coronamaatregelen

door admin
Ruime meerderheid Spanjaarden is voor strengere coronamaatregelen

Dat blijkt uit de laatste analyse van het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) die tussen 1 en 9 juli jongstleden is uitgevoerd. Maar 13% van de ondervraagden geeft aan de getroffen maatregelen onnodig te vinden. Vrijwel iedereen, 97% van de ondervraagden, gaf aan erg of behoorlijk ongerust te zijn over de gevolgen van de coronacrisis. 

Gezondheidszorg moet beter uitgerust zijn voor pandemieën

Ook geeft het grootste deel van de ondervraagden, bijna 89%, te kennen dat er veranderingen in de Spaanse gezondheidszorg nodig zijn. 97% vindt dat er meer geld naar de zorg moet, 96,2% vindt dat er meer zorgpersoneel moet komen, 92,9% vindt dat er meer middelen en geld beschikbaar moeten komen voor het bestrijden en de preventie van pandemieën en 92,6% geeft aan dat er betere coördinatie moet zijn tussen de verschillende autonome regio’s. 

Zorg om gezondheid

Op de vraag waar de meeste zorgen naar uitgaan als gevolg van de coronacrisis, werd het vaakst gekozen voor de gezondheid, dit vond 44,7% van alle ondervraagden. 26,5% gaf aan zich de meeste zorgen te maken over de financiële situatie of het behoud van de eigen baan. 28,4% gaf aan zich evenveel zorgen om de gezondheid als om de financiële situatie of het behoud van de baan te maken. 

78% van de ondervraagden is van mening dat de economische gevolgen van Covid-19 zeer ernstig zullen zijn en maar 2% gaf te kennen dat deze gevolgen slechts gering of er zelfs helemaal niet zullen zijn.  

Werkloosheid grootste probleem van Spanje

34,6% van de ondervraagde Spanjaarden ziet de werkloosheid als het grootste probleem van het land. Dat is deze maand iets meer dan de 32,5% die dat vond bij de enquête van juni. Na werkloosheid worden de economische crisis en het coronavirus als de grootste problemen beschouwd. Op de vraag welke van deze problemen de persoonlijke situatie het meest raakt, antwoordde 27,4% het coronavirus en 25,9% de economische crisis. 22,9% gaf op deze vraag de werkloosheid als antwoord.  

Meeste hulp bij symptomen gezocht bij eerstelijnszorg 

92,7% van de ondervraagden heeft zich niet naar een medische dienst hoeven begeven wegens coronasymptomen. Van de groep die aangaf dat wel te hebben gedaan, ging 46,9% naar de huisarts, 25,9% maakte gebruik van het speciaal daarvoor bestemde telefoonnummer, 14,5% belde 112 en 14% is naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gegaan. 71% van de mensen die telefonisch hulp vroegen kreeg het advies om in thuisisolatie te gaan. Maar bij 57,5% van deze mensen is een coronatest afgenomen, waarvan bijna 70% een negatieve testuitslag, en dus geen coronabesmetting, had. 28,1% had daadwerkelijk Covid-19 opgelopen. Daarvan heeft weer een ruime meerderheid de ziekte thuis, met alleen milde symptomen, doorgemaakt. 25% van de positief geteste mensen moest met ernstigere symptomen worden opgenomen in een ziekenhuis.

Dit vind je misschien ook leuk