Spaans parlement verwerpt amendement van Vox op klimaatwet

door admin
Spaans parlement verwerpt amendement van Vox op klimaatwet

Dinsdag werd in het Spaanse parlement gedebatteerd over de Wet Klimaatverandering en Energietransitie. De politieke partij Vox had een amendement ingediend, maar kreeg alleen Foro Asturias mee. Alle andere partijen stemden tegen het verzoek tot een tekstuele wijziging. Hierdoor kan de wettekst verder behandel worden door de Cámara Baja, de Spaanse Tweede kamer.

VOX ontkent verband opwarming aarde en menselijk handelen

De woordvoerder van Vox, Mireia Borrás, noemde de wettekst een pakket aan catastrofale maatregelen. Ze zei in te zien dat het noodzakelijk is natuurlijke ecosystemen te beschermen, maar vindt dat dit met verstandige, realistische en verantwoorde maatregelen moet gebeuren en niet met een tekst die een verhuld dogma bevat en die interventionistische vrijheidsbeperkende ideeën oplegt. Volgens Vox is er geen wetenschappelijk bewijs dat de opwarming van de aarde een gevolg is van menselijk handelen. Borrás zei het onacceptabel te vinden dat gewone Spanjaarden, waaronder boeren, veehouders en jagers, de schuld krijgen en dat door de klimaatwet de Spaanse economie drastisch moet veranderen omwille van mondialisering. Ze zei dat de wet op het verkeerde moment komt. Dat Spanje, terwijl het hele land onder de coronacrisis lijdt, plannen maakt om klimaatbelastingen te verhogen, de industrie te verduurzamen en de uitstoot te verlagen en daarmee binnen de EU voorop wil lopen in de strijd tegen klimaatverandering, terwijl er nog geen internationale afspraken zijn gemaakt, noemde ze absurd en irrationeel.

Foro Asturias steunt Vox

Vox werd alleen door de partij Foro Asturias gesteund. Woordvoerder Isidro Martínez Oblanca noemde de wet een groene schertsvertoning waarmee de Spaanse energie-industrie kapot gemaakt wordt door plannen fossiele brandstoffen af te schaffen.

Overige partijen verwerpen amendement

Alle andere partijen gaven te kennen dat Vox zich vergiste en zich met zijn negatieve standpunt isoleerde van de rest. Zo maakte de PP duidelijk dat ze geen amendement kan steunen dat het verband tussen CO2-uitstoot en klimaatverandering ontkent. Ook woordvoerder van Ciudadanos, Carmen Martínez, betreurde de houding Vox en zag liever een dialoog. De woordvoerder van Junts, Sergi Miquel, gaf aan dat ze het werk van landbouw juist willen vergemakkelijken en verdere opwarming aarde tegengaan. Joan Capdevilla, van de ERC, noemde de klimaatverandering een destabilisatie voor de economie.

Helena Caballero van de PSOE voegde eraan toe dat Spanje het verdient dat er juist nu gehandeld wordt om de klimaatverandering om te buigen. Volgens de vertegenwoordiger van Equo, Juantxo López de Uralde is de klimaatontkenning van Vox een schijnvertoning, waar zelfs Vox zelf niet in gelooft.

Dit vind je misschien ook leuk