Aanzienlijke vermindering van co2-uitstoot in 2019 in Spanje

door admin
Aanzienlijke vermindering van co2-uitstoot in 2019 in Spanje

Dat blijkt uit een analyse van onderzoekscentrum Economics for Energy. Volgens deze analyse ging het energieverbruik van consumenten afgelopen jaar omlaag en werd er drastisch minder energie opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Dit positieve resultaat is volgens Economics for Energy echter geen gevolg van het gevoerde overheidsbeleid in Spanje. 

Volgens gegevens van Eurostat was de co-2-uistoot in Spanje vorig jaar 7% lager dan in 2018. In dat jaar werd nog een toename van 15,4% geregistreerd ten opzichte van 1990; in 2019 was dat nog maar 10%. Vergeleken met 2005 ging de afname van 24% in 2018 naar 28% in 2019. 

Stuurbare mechanismen zijn het belangrijkst

Voor de toekomst is het een belangrijk gegeven dat de gunstige ontwikkeling niet alleen samenhangt met klimatologische omstandigheden of de intensiteit van de economische activiteit, maar vooral ook met het Europees systeem voor emissiehandel (het verhandelen van uitstootrechten van broeikasgassen) en de historisch lage aardgasprijzen. 

Volgens Economics for Energy is het raadzaam te achterhalen of de teruggelopen energievraag een gevolg is van efficiënter energieverbruik, of van verminderde industriële activiteit. Volgens berekeningen van het Red Eléctrica de España, liep het energieverbruik van bedrijven in 2019 terug met 6,3%. 

De elektriciteitsprijzen in Spanje lopen vrijwel gelijk aan de Europese elektriciteitsprijzen, terwijl dat niet het geval is voor het verbruik van elektriciteit. Ondanks de gunstige klimatologische omstandigheden ligt het gemiddelde verbruik in Spanje hoger dan het gemiddelde gebruik in de rest van Europa. Dat zou met name toe te wijzen zijn aan het hogere energieverbruik van de Spaanse industrie vergeleken met het Europese gemiddelde. Economics for Energy is dan ook van mening dat energiebesparing binnen de industrie in Spanje van belang is voor een verdere reductie van de co2-uitstoot.

Dit vind je misschien ook leuk