Intelligente afvalbakken Madrid milieuvriendelijk en coronaproof

door admin
Intelligente afvalbakken Madrid milieuvriendelijk en coronaproof

Afgelopen donderdag presenteerde de burgemeester van Madrid, José Luis Martínez-Almeida, bij station Atocha de eerste intelligente afvalbak. De komende maanden worden er 1300 geplaatst in de Spaanse hoofdstad, verspreid over 21 districten. Er komen gele bakken voor verpakkingsmateriaal en grijze bakken voor restafval.

Miljoenen investering

Hiermee is een investering van 20 miljoen euro gemoeid. Madrid heeft hiervoor een huurcontract met koopoptie afgesloten met Sulo Ibérica S.A. Deze investering in duurzaamheid en vermindering van risico op verspreiding van het coronavirus kost de gemeente 2,5 miljoen euro in 2020, bijna 7 miljoen euro in 2021, 5 miljoen euro in 2022, 5 miljoen euro in 2023 en 2,5 miljoen euro in 2024. Mocht het financieel haalbaar zijn, dan wordt er ook in 2025 nog eens 2 miljoen voor uitgetrokken, aldus de burgemeester.

Digitale transformatie 

De intelligente afvalbakken werken op zonne-energie. Sensoren meten de hoeveelheid afval in de bak en persen dit zo plat, dat er vijf keer zoveel afval in kan dan normaal. Is de bak vol, dan gaat hij automatisch op slot en geeft deze informatie automatisch door aan een platform. Burgemeester Martínez-Almeida zei bij de feestelijke ingebruikname van het eerste exemplaar, dat bij het tot stand komen van het ontwerp de pandemie in het achterhoofd meespeelde. Om het risico op besmetting te beperken, hoeft de afvalbak niet met de handen te worden aangeraakt en is hij met de voet te bedienen. Martínez-Almeida wees erop dat in het postcorona-tijdperk alle grote steden zich moeten richten op twee doelen: duurzaamheid en digitale transformatie.

Duurzaamheid

Dit project is in 2019 goedgekeurd door de Catalaanse deelregering. Borja Carabante van het departement van Milieu en Mobiliteit zal gaan toezien op levering, installatie en onderhoud van de afvalbakken. Volgens de gemeente Madrid dragen deze afvalbakken bij aan een circulaire en duurzame economie. Met de aanschaf van de afvalbakken (voor 936 euro per stuk) worden de algemene kosten teruggedrongen. Madrid is niet de eerste Europese stad die de intelligente afvalbakken omarmt. Ook in Praag, Dublin en Amsterdam zijn ze al in gebruik.

Schone stad verantwoordelijkheid van alle Madrilenen

De burgemeester sloot zijn presentatie af met een boodschap aan de inwoners van Madrid:  ‘Een schone stad, is een stad die niet vervuild wordt. We rekenen ieders betrokkenheid en bewustzijn, zodat iedereen kan genieten van onze geliefde stad.’

Dit vind je misschien ook leuk