Spaanse hoteliers willen coronatests betalen voor vertrekkende gasten

door admin
Spaanse hoteliers willen coronatests betalen voor vertrekkende gasten

De werkgeversorganisatie voor Spaanse hoteluitbaters maakte bekend ‘verbaasd en teleurgesteld’ te zijn over het besluit van het Verenigd Koninkrijk om een verplichte quarantaine van twee weken in te voeren voor alle toeristen die terugkeren uit Spanje. CEHAT vraagt nu om maatregelen om te voorkomen dat Europese toeristen vanaf nu wegblijven uit Spanje. 

Negatieve reisadviezen kosten toeristische sector bijna 9 miljard euro

Nu ook andere landen dan Engeland met negatieve reisadviezen komen – Nederland heeft bijvoorbeeld voor de stad Barcelona en alle randgemeenten en voor het gewest Segrìa code oranje afgegeven- heeft de toeristische alliantie Exceltur een verlies voor de sector berekend van rond de 8,7 miljard euro, alleen al voor de maanden augustus en september. Gevreesd wordt dat steeds meer Europese landen het voorbeeld van Engeland zullen volgen, zonder zich daarbij te baseren op de reële epidemiologische situatie van Spanje. Dat geldt met name voor de toeristische gebieden op het vasteland en de beide eilandengroepen. 

Strengste protocollen binnen Europa

Volgens Jorge Marichal van CEHAT behoren dergelijke maatregelen (zoals de verplichte quarantaine) gebaseerd te zijn op objectieve criteria en moeten landen met roekeloze maatregelen die nadelig zijn voor het Spaans toerisme ter verantwoording worden geroepen. Alle hoteliers in Spanje, zegt Marichal, geven gehoor aan de meest strenge protocollen die er zijn binnen Europa. CEHAT geeft aan de inspanningen van de Spaanse regering om de nadelige maatregelen zo snel mogelijk terug te draaien dan ook zeer te waarderen. 

De ontmoedigende maatregelen van landen als Engeland om toeristen uit Spanje te houden zijn volgens CEHAT niet alleen onterecht, maar ook nogal rigoureus. Volgens Marichal moet deze ‘ziekte’ (de coronapandemie) veel ‘chirurgischer’ worden aangepakt, als een conjunctureel probleem. Het gaat om een virus waar een redelijk, op objectieve criteria gebaseerd, antwoord moet worden gegeven, totdat er een effectief vaccin voorhanden is. Daarbij onderstreept CEHAT de noodzaak om urgent maatregelen op Europees niveau te nemen, die gelden in zowel het land van herkomst als het land van bestemming. Deze wederzijdse samenwerking moet maximale veiligheid bieden voor toeristen, werknemers en inwoners van toeristische gebieden. Om dat te bewerkstelligen zetten de Spaanse hoteliers nu een eerste stap en willen zij hun gasten die aan het eind van hun verblijf uitchecken, kosteloos de gelegenheid geven een coronatest te ondergaan.

Dit vind je misschien ook leuk