Steeds vaker schildpadden ontdekt op stranden langs Spaanse oostkust

door admin
Steeds vaker schildpadden ontdekt op stranden langs Spaanse oostkust

Niet alleen in verre tropische oorden gebruiken schildpadden het strand als broedplaats, ook in Spanje gebeurt dit met enige regelmaat. Het Middellandse Zeeklimaat wordt steeds geschikter voor deze beschermde diersoort en daarom worden steeds vaker schildpadden en schildpaddeneieren ontdekt op stranden aan de Middellandse Zee. Helaas voor de schildpadden valt hun broedseizoen (mei tot en met augustus) samen met het toeristische hoogseizoen. Zodoende kunnen zij lang niet altijd in volle rust hun eieren leggen en ook de baby schildpadjes zijn niet verzekerd van een veilige aankomst in het water.

Vrijwilligersorganisaties

In Spanje zijn er inmiddels meerdere Spaanse vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor het welzijn van de schildpadden op de Spaanse stranden. Xaloc is zo’n organisatie die de Valenciaanse stranden in de gaten houdt. Zij hebben de campagne Alerta Tortuga opgericht, waarbij zij samenwerken met onder andere de regionale overheid, de lokale politie, Fundación Oceanogràfic en de Universitat de València. Wanneer er bij de meldkamer van 112 een melding binnenkomt over een schildpad, een schildpaddenspoor of een schildpaddennest, wordt deze direct doorgezet naar de universiteit van Valencia, waar een vast protocol in gang wordt gezet. Zo snel mogelijk komen verschillende experts naar de vindplaats om ervoor te zorgen dat de schildpad of de eieren op een veilige plek terecht komen. Eieren worden verplaatst naar een rustiger strand, waar vrijwilligers dag en nacht de wacht houden totdat ze zijn uitgekomen. Een andere, misschien wel betere optie is om de eieren op het strand te laten liggen en het nest af te zetten met een kooiconstructie. Op deze manier kan niemand bij het nest komen en hoeven de eieren niet verplaatst te worden.

Wat kun je zelf voor de schildpadden doen?

Als je ‘s avonds laat of ’s ochtends vroeg een schildpad ziet op het strand is het belangrijk om er niet in de buurt te komen, niet met een lampje op te schijnen en geen foto’s met flits te maken. Zorg er bovendien voor dat de schildpad jou niet ziet, probeer eventuele andere mensen op afstand te houden en probeer de sporen in het zand intact te houden. Maar vooral: bel 112. Dit geldt ook wanneer je alleen maar een schildpaddenspoor in het zand ziet. Dit kan namelijk duiden op de aanwezigheid van een nest.

In de periode van eind juli tot en met uiterlijk oktober, wanneer de eieren uitkomen, bestaat de mogelijkheid dat je kleine schildpadjes ziet die richting het water lopen of dat je de sporen ontdekt die zij hebben nagelaten. Ook in dat geval is het van belang om 112 te bellen en om de overige richtlijnen te volgen die gelden voor een volwassen schildpad.

Dit vind je misschien ook leuk