Minister van Onderwijs wil dat scholen in Spanje vanaf september opengaan

door admin
Minister van Onderwijs wil dat scholen in Spanje vanaf september opengaan

Aan radiozender Cadena Ser liet de minister weten dat de pandemie nog veel onzekerheden met zich meebrengt, maar er desondanks op te hopen dat er nog voor het einde van het schooljaar een vaccin of effectieve behandeling voor covid-19 beschikbaar komt. Omdat het naar school gaan voor kinderen onvervangbaar is wil ze echter alles op alles zetten om het onderwijs vanaf september weer in de traditionele vorm plaats te laten vinden. 

Terug naar het traditioneel onderwijs met de nodige aanpassingen

Om dat te realiseren zijn de autonome regio’s de nodige preventieve maatregelen aan het voorbereiden. Zo heeft de regio La Rioja laten weten pas vanaf medio september de scholen te openen om nog voldoende voorbereidingstijd te hebben voor een veilige terugkeer. De minister heeft benadrukt groot belang te hechten aan de terugkeer van het contactonderwijs en dat daarvoor aanpassingen nodig zullen zijn voor zowel de locaties als de onderwijsmethodologie. Indien nodig zullen er buiten het schoolgebouw extra ruimtes in gebruik worden genomen waar de lessen plaatsvinden. 

Premier Sánchez liet deze week weten dat er voor eind augustus een conferentie gepland is waar alle regiopresidenten overleg zullen voeren over de start van het nieuwe schooljaar. Vervolgens zal deze conferentie voor de regiopresidenten maandelijks plaatsvinden om ook andere thema’s samen te bespreken. Momenteel werkt het ministerie van Onderwijs aan de distributie van de nodige apparatuur waarmee alle leerlingen in Spanje over een onlineverbinding met de onderwijsinstelling beschikken.  

Veilige start

Ouder- en docentenverenigingen hopen eveneens dat de leerlingen in september weer naar school gaan, maar vragen tegelijkertijd om aangepaste voorzorgsmaatregelen. Zo vindt onderwijsbond ANPE het bijvoorbeeld noodzakelijk dat het aantal docenten met minimaal 15% en liefst 20% wordt uitgebreid in het komende schooljaar en dat er een extra budget voor het onderwijs wordt vrijgemaakt van 2 miljard euro. 

Alle autonome regio’s mogen zelf hun maatregelen definiëren en besluiten wanneer ze het schooljaar van start laten gaan. Evenzogoed heeft het centrale ministerie van Onderwijs aan rapport met aanbevelingen opgesteld. Daaronder vallen onder andere de sociale afstand van minimaal anderhalve meter, maximaal 15 leerlingen in één lokaal, het zoveel mogelijk gebruik maken van buitenruimten en de mogelijkheid tot isolatie voor het geval een leerling ziek wordt. Het beperkte aantal leerlingen in een klas vergemakkelijkt bovendien het contactonderzoek als een van de leerlingen besmet blijkt te zijn. Zodra een leerling op school symptomen krijgt, wordt deze met een chirurgisch gezichtsmasker in de isolatieruimte geplaatst totdat een van de ouders het kind heeft opgehaald. 

Dit vind je misschien ook leuk