Spanje krijgt in 2021 maximaal 30 miljard euro uit Europese fondsen

door admin
Spanje krijgt in 2021 maximaal 30 miljard euro uit Europese fondsen

Het geld zal door de Spaanse overheid grotendeels worden aangewend voor de bestrijding van de werkloosheid, ecologische transitie, herstel van achtergebleven stedelijke gebieden, digitalisering en infrastructuur zoals het trans-Europese netwerk de Mediterrane Corridor. 

De hoogte van het bedrag van maximaal 30 miljard euro dat volgend jaar wordt uitgekeerd is nog niet definitief. Dit zal onder meer afhangen van het percentage uit het herstelfonds dat in het eerste jaar wordt uitgekeerd en de mate waarin Spanje erin slaagt om met de EU-investering op korte termijn projecten op te starten voor het economisch herstel. Als dit niet het geval is, kan de EU de betalingen voor bepaalde projecten alsnog stopzetten. Minister van Financiën María Jesús Montero heeft afgelopen week laten weten dat dankzij de Europese hulp het begrotingsplafond met meer dan 20 miljard euro omhoog is gegaan. 

Projecten voor economisch herstel moeten op korte termijn starten

Wat exact de criteria zullen zijn voor de voortgang van de projecten die Spanje moet ontwikkelen om de economie in de komende twee jaar weer op gang te krijgen en het bedrag uit het Europees herstelfonds dat daarin geïnvesteerd moet worden, wordt in overleg met de Europese Commissie vastgesteld. Naast deze criteria zijn er geen andere voorwaarden verbonden aan de uitkering die Spanje krijgt uit het Europees herstelfonds. Totdat het bruto binnenlands product van Spanje weer terug is op het niveau van vóór de coronapandemie hoeven er geen bezuinigingen worden doorgevoerd. Alleen “als de situatie het toelaat”, zo is overeengekomen, “moet een bedachtzaam fiscaal beleid worden gevoerd”. 

Toch zal het volgens overheidsbronnen voor de Spaanse regering een enorme uitdaging zijn om op korte termijn projecten van de grond te krijgen om het Europese geld in te investeren. Vicepresident en minister van Economische Zaken Nadia Calviño heeft begin april al opdracht gegeven aan haar ministerie om een begin te maken van een investeringsplan voor economisch herstel. Hoewel het grootste deel van het budget in de komende twee jaar moet worden aangewend, is het niet ondenkbaar dat het geld uit het Europese herstelfonds verspreid over de komende zes jaar zal worden uitgekeerd. Het ministerie van Economische Zaken streeft ernaar om medio oktober de investeringsplannen gereed te hebben. 

Investering in klimaat, beroepsopleidingen en meer sociale gelijkheid

Volgens overheidsbronnen is alleen al voor de nieuwe klimaatwet een investering gemoeid ter hoogte van één derde van het bedrag uit het Europees noodfonds. Het gaat onder meer om de uitbreiding van duurzame energiebronnen, energiebesparingsprojecten, subsidies voor elektrische mobiliteit en energieopslag. Verder zal er onder meer veel aandacht zijn voor een nieuw huisvestingsplan en het herstel van achterstandswijken, verbetering van het zorgsysteem, watermanagement, beroepsopleidingen en onderzoek en ontwikkeling. 

Dit vind je misschien ook leuk