Andalusië gaat dierenwelzijn bevorderen met nieuwe wetgeving

door admin
Andalusië gaat dierenwelzijn bevorderen met nieuwe wetgeving

Dat is bekendgemaakt tijdens een vergadering van de Andalusische Raad voor de Bescherming van Huisdieren. In de wet wordt een aantal maatregelen vastgelegd die het dierenwelzijn in de regio moeten bevorderen. Zo komt er een verbod op het houden van bepaalde diersoorten en het achterlaten en slachten van dieren, moeten meer dieren geregistreerd worden en moet de overpopulatie van honden katten worden teruggebracht. 

Verder moet de wet de sociale integratie van dieren bevorderen in publieke ruimten, openbaar vervoer en recreatiezones en zal de wet voorzien in socialisatieproeven en basale omgangscursussen. Ook komt er regulering van de opvangcentra voor huisdieren en de verkoop van huisdieren en wordt een nieuw beleid ingevoerd voor achtergelaten of weggelopen huisdieren. Ten slotte moet er een betere samenwerking komen met dierenartsen en dierenbeschermingsorganisaties.

Huidige dierbeschermingswet niet meer effectief

De nieuwe wet, die tegemoet moet komen aan de bevordering van respect, bescherming en welzijn van dieren, is een herziening van de huidige dierbeschermingswet die stamt uit 2003. Deze wet bleek onvoldoende effectief om af te rekenen met het veelvuldig voorkomen van dierenmishandeling in de regio. Daarom worden nu ook educatieprogramma’s, sterilisatiecampagnes en een geactualiseerd en strenger sanctiebeleid geïntroduceerd.  

‘No es solo comida y agua’

Om mensen bewust en verantwoord met huisdieren te laten omgaan, gaat binnenkort de campagne ‘No es solo comida y agua’ van start. De campagne benadrukt het belang van registratie en sterilisatie van huisdieren om weggelopen dieren terug te kunnen brengen naar hun eigenaren en overpopulatie van honden en katten tegen te gaan. Ook wordt gewezen op het belang van vaccinaties en de voorwaarden voor het houden van potentieel gevaarlijke honden zoals een goede socialisatie en het gebruik van een muilkorf. De campagne wordt uitgezonden via de officiële website van de regioregering, sociale media en andere audiovisuele media. 

Momenteel staan er in de regio Andalusië bijna 2,5 miljoen huisdieren geregistreerd, dat is 1,85% meer dan in het vorig jaar. Het gaat voornamelijk om honden (2.232.355), katten (196.855), fretten (10.699) en andere diersoorten (5.299) zoals schildpadden, valken, konijnen en wasberen. 

Dit vind je misschien ook leuk