Duizend-en-één excuses waarom mondkapje niet wordt gedragen in Spanje

door admin
Duizend-en-één excuses waarom mondkapje niet wordt gedragen in Spanje

Duizenden excuses worden elke dag verzonnen door mensen die om een of andere (voor hen geldige) reden het mondkapje niet dragen. Tegenover de Spaanse krant El País vertellen twee agenten uit Málaga hun verhaal. In Málaga kunnen boetes tot 3.295 euro worden uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje. In heel Spanje is deze plicht inmiddels van kracht met uitzondering van de Canarische eilanden.

Strenge controles en honderden boetes in Spaanse steden

In Málaga wordt dan ook streng gecontroleerd of de mondkapjes wel worden gedragen en of de onderlinge afstand wordt gehandhaafd. Volgens cijfers van de lokale politie in Málaga worden er dagelijks zo’n 150 boetes uitgeschreven voor dit soort overtredingen. In Valencia worden er zelfs meer dan 200 boetes per dag uitgedeeld, in Zaragoza zo’n 120 en in Barcelona schommelt het rond de 100 per week.

De voornaamste overtreders zijn jongeren tussen de 15 en 25 jaar. In het weekend zitten ze in grote groepen drinkend op het strand en moet de politie regelmatig ingrijpen. Ook zijn er veel feestjes met jongeren op onbewoonde plekken waarvan zij denken dat de politie niet komt; Covid-19-brandhaarden worden ze genoemd door lokale politie-eenheden.

Greep uit het smoesjeshandboek

Tijdens een korte wandeling lange het Misericordia strand in Málaga is de situatie al snel duidelijk. Veel van de jongeren dragen geen mondkapje. De een omdat hij aan het roken is, de ander omdat zij net haar appartement binnen wil gaan. Wandelen met een flesje in je hand lijkt het perfecte excuus om niks te dragen, want; tijdens het eten en drinken is een mondkapje immers niet verplicht. Veel wandelaars claimen dat ze aan het sporten zijn. Want ook tijdens het sporten is een mondkapje niet verplicht. Ook komt de politie in Málaga veel mensen tegen die even snel een T-shirt of zakdoek voorbinden zodra ze politie zien aankomen.

De politie in Málaga vertelt anderzijds dat ze nog nooit zoveel telefoontjes hebben ontvangen. Van mensen die in restaurants of bars zitten en willen melden dat het personeel geen mondkapje draagt. Of meldingen dat de onderlinge afstand niet wordt gewaarborgd. Soms probeert de politie het af te doen met een waarschuwing, maar veel vaker worden er direct boetes uitgedeeld.  

Oproep eigen verantwoordelijkheid

“Het is onmogelijk om op alle meldingen af te gaan. Er is ook nog steeds sprake van diefstal, gendergeweld en verkeersongevallen. Eke ochtend lopen er in Málaga, een stad met bijna 600.000 inwoners, slechts 120 agenten rond. Het dragen van een masker is niet moeilijk, maar vraagt wel de nodige verantwoordelijkheid die de hele maatschappij ten goede komt,” zo spreekt een van de politieagenten in Málaga.

Dit vind je misschien ook leuk