Succesvol seizoen voor Iberische lynx in Spanje: 90 welpjes geboren

door admin
Succesvol seizoen voor Iberische lynx in Spanje: 90 welpjes geboren

De cijfers van het terugplaatsingsgebied in de westelijke Sierra Morena zijn nog niet bevestigd. Dit heeft de deelregering van de autonome regio Castilla-La Mancha bekend gemaakt na het opmaken van de eerste balans van het broedseizoen 2020.

Voorlopige aantallen

In de provincie Toledo zijn in het gebied Montes de Toledo 60 lynxen geteld in 19 nesten. In het oostelijke deel van de Sierra Morena (provincie Ciudad Real) zijn 30 welpjes geteld in 10 nesten. De cijfers zijn nog voorbarig; het aantal waargenomen lynxen kan nog veranderen. Enerzijds omdat het aantal geboortes in het westelijke gedeelte van de Sierra Morena nog niet is bevestigd, anderzijds omdat het ook kan gaan om al iets oudere dieren. Ook kunnen hier nog tien lynxen van een jaar oud bij worden opgeteld die zijn vrijgelaten uit de verschillende broedcentra, waar de dieren leven en zich voorplanten in gevangenschap. In 2020 zijn er vanuit deze centra vijf lynxen vrijgelaten in de provincie Toledo en vijf in de provincie Ciudad Real.

Mooie resultaten door goede samenwerking en planning

Fernando Marchán, viceminister van Milieu van de regioregering van Castilla-La Mancha is blij met de aantallen. Ze tonen aan dat de “plannen om de dieren te behouden en de bedreigde diersoorten die in onze natuur leven terug te brengen – plannen die de deelregering van Castilla-La Mancha stimuleert – prachtige resultaten laten zien”. Marchán benadrukte verder dat de “goede resultaten niet het resultaat zijn van toeval, maar van een planning die gericht is op het behoud van een soort die op de rand van uitsterven stond”. Daar voegde hij aan toe “niet te zullen berusten in wat er is bereikt, maar de zeventienjaar oude plannen om de Iberische lynx terug te laten keren aan te passen aan de situatie van nu, aan de huidige werkelijkheid.”

Risico op aanrijding verminderen

Dit jaar zijn er tot nu toe vijf dode lynxen waargenomen in de regio; twee in de provincie Ciudad Real (een door een aanrijding en een welpje van een jaar door natuurlijke oorzaak), en drie in de provincie Toledo (een door verdrinking in een waterput en twee door een aanrijding).

De viceminister meldde, vanuit het Ministerie van Duurzame Ontwikkeling, dat de strijd om het aantal dode dieren op de meest risicovolle weggedeeltes te verminderen, doorgaat. Dat geldt zowel voor dieren in het algemeen als voor de Iberische lynx in het bijzonder. Hij voegde daar aan toe dat de bewustwording bij de weggebruikers op de risicotrajecten en het respecteren van de vastgestelde snelheid essentieel is. Dieren in het wild kunnen nu eenmaal op ieder moment de weg oversteken. Daarnaast gaat men op een aantal jachtterreinen proberen om wilde konijnen te vangen en uit de greppels weg te halen. Wanneer er minder konijnen zijn, zullen deze gebieden met een hoog risico op aanrijdingen minder interessant zijn als jachtterrein voor de lynx.

Life Lynx Connect

Al deze werkzaamheden zullen, in het kader van het project ‘Life Lynx Connect’, worden uitgevoerd door de departementen van Duurzame Ontwikkeling en Openbare Werken, Infrastructuur en Grondbeheer. Het doel is om het sterftecijfer onder de lynxen te verminderen en de verbinding tussen de verschillende populaties van de Iberische lynx in Castilla-La Mancha te bevorderen.

Dit vind je misschien ook leuk