Recordhoge temperatuur gemeten van zeewater in Fuengirola

door admin
Recordhoge temperatuur gemeten van zeewater in Fuengirola

Dit centrum is onderdeel van het Spaanse Instituut voor Oceanografie (IEO) en de meting is verricht door wetenschappers van een werkgroep van het IEO die onderzoek doet naar klimaatverandering in het Middellandse Zeegebied (Grupo de Cambio Climático). In 1984 is het IEO begonnen met het dagelijks vastleggen van de zeewatertemperatuur.

Watertemperatuur 5,3 graden hoger dan gemiddeld

Het komt vaker voor dat in de maand augustus de hoogste zeewatertemperaturen worden gemeten, maar de proefnemingen van de afgelopen dagen in de provincie Malaga laten uiterst ongewone uitkomsten zien. De gemiddelde watertemperatuur bedraagt er in augustus volgens het IEO gemiddeld 21,3°. Dat betekent dat de nu geregistreerde temperatuur in Fuengirola 5,3° hoger is dan de gemiddelde watertemperatuur in augustus. Hiermee sneuvelde het vorige record uit augustus 2013, toen een watertemperatuur van 25,6° werd gemeten.

Levante versus poniente                                                                 

De levante, de warme oostenwind, is medeverantwoordelijk voor de stijging van de watertemperatuur aan de kust in de provincie Malaga. Door de oostenwind verzamelt het door de zon opgewarmde oppervlaktewater zich voor de kust. De poniente, de westenwind, duwt het kustwater juist de zee op en zorgt ervoor dat koud en diep water aan de oppervlakte komt waardoor de temperatuur van het water daalt. Tijdens de poniente is ooit een temperatuur van 17° gemeten; bijna 10° lager dan de recordwaarde van 26,6° deze week. Deze buitensporig hoge watertemperatuur werd veroorzaakt door de hitte en de aanhoudende levant van de afgelopen weken.

Extreem wordt steeds gewoner

“Helaas worden deze records gemeengoed en zijn ze noch in Malaga, in het oostelijke gedeelte van de Middellandse Zee, noch in de Alborán Zee, het meest westelijk gedeelte van de Middellandse Zee, exclusief of uitzonderlijk”, verklaart Manolo Vargas, natuurkundige bij de Grupo de Cambio Climático van het IEO. Hij vervolgt: “Onderzoeken van het IEO tonen aan dat het water van de gehele Middellandse Zee aan het opwarmen is en dat de snelheid waarmee dit gebeurt de afgelopen tien jaar steeds hoger is geworden”.

Expert op het gebied van oceanografie

Het IEO is een publiek onderzoeksorgaan, dat valt onder het Ministerie van Wetenschap en Innovatie. Het houdt zich bezig met marien onderzoek en dan met name op het gebied van wetenschappelijke kennis over de zee, de duurzaamheid van de visserij en het mariene milieu. Het IEO vertegenwoordigt Spanje op een groot aantal internationale wetenschappelijke en technologische forums die als onderwerp de zee en haar rijkdommen hebben. Het IEO heeft negen oceanografische centra, vijf locaties waar experimenten worden uitgevoerd, twaalf getijdenstations, een ontvangststation voor satellietbeelden en een vloot van zes oceanografische onderzoeksschepen. Een deel van deze schepen wordt, evenals een op afstand bestuurbare onderwaterrobot, medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Operationeel Programma voor Onderzoek.

Dit vind je misschien ook leuk