Spaanse wetenschappers willen CO2 omzetten in schone chemicaliën

door admin
Spaanse wetenschappers willen CO2 omzetten in schone chemicaliën

Onderzoekers van het Institute of Chemical Technology (ITQ), een gezamenlijk centrum van de Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) en de Polytechnische Universiteit van Valencia (UPV), werken aan de ontwikkeling van innovatieve technologieën die het mogelijk maken om water en kooldioxide om te zetten in waardevolle chemicaliën.

Het CSIC meldt in een persbericht gepubliceerd door persbureau EFE, dat het onderzoek onderdeel is van het Europese FlowPhotoChem-project, zeven miljoen euro kost en is opgenomen in het Horizon 2020 kaderprogramma van de Europese Unie.

“In plaats van kooldioxide te genereren, zal het geïntegreerde FlowPhotoChem-systeem het gebruiken als koolstofbron om chemicaliën te produceren zonder het gebruik van fossiele brandstoffen, wat de uitstoot van broeikasgassen in Europa zal verminderen en zal bijdragen aan een schonere planeet”, zegt Hermenegildo García, onderzoeker bij de ITQ (CSIC-UPV) die het project leidt.

“Een van de belangrijkste innovaties van het project is het gebruik van zonlicht als energiebron om de transformatie van kooldioxide uit te voeren”, voegt onderzoeker Josep Albero toe vanuit hetzelfde centrum.
Tijdens het project zullen onderzoeksteams uit Ierland, Duitsland, Hongarije, Spanje, Zwitserland, Nederland, Oeganda en het Verenigd Koninkrijk nanogestructureerde materialen, innovatieve reactoren en geavanceerde computermodellen ontwikkelen om een ​​geïntegreerd modulair systeem te bouwen dat geconcentreerd zonlicht gebruikt om  CO2 om te zetten in ethyleen, een voor de industrie waardevol chemisch middel.

Het milieuakkoord van de Europese Unie wil Europa in 2050 klimaatneutraal hebben en er zijn ambitieuze doelen gesteld in de Clean Planet for All-strategie om de CO2 uitstoot in de EU tegen 2030 met 40 procent te verminderen en tegen 2050 met 80 tot 95 procent. De chemische industrie is een van de grootste vervuilers in Europa met een jaarlijkse uitstoot van meer dan 145 miljoen ton koolstofdioxide. 

Dit vind je misschien ook leuk