Toename verdrinkingsdoden leggen probleem op stranden Catalonië bloot

door admin
Toename verdrinkingsdoden leggen probleem op stranden Catalonië bloot

Van 15 juni tot en met 25 augustus verdronken 23 mensen aan de Catalaanse kusten volgens gegevens van de hulpdiensten. In de zomer van vorig jaar waren dat er 29, het hoogste aantal sinds de Generalitat in 2012 begon met het bijhouden van de gegevens. Hoewel het aantal doden van vorig jaar nog niet is bereikt, is het huidige getal wel zorgelijk gezien het feit dat vorig jaar de stranden nog afgeladen waren met zowel binnen- als buitenlandse toeristen en dat is dit jaar wel anders.

Spanje laat veiligheid op stranden over aan lokale overheden

De staatsverordeningen van 1972 en 1988 laten het toezicht op stranden over aan de gemeentes en de autonome regio’s. De middelen en de mate van toezicht variëren enorm tussen de gemeentes en dat is volgens bronnen van de Spaanse krant La Vanguardia precies het probleem. “De ene gemeente besteedt veel tijd en geld aan de veiligheid van de stranden en de ander doet helemaal niets op dit vlak.”

Geen gemeenschappelijk en eenduidig beleid op Catalaanse stranden

Ook vakbonden melden dat het ontbreken van gemeenschappelijke afspraken en eisen zorgen voor onduidelijkheid over het toezicht op de stranden. Een decreet van de Generalitat is noodzakelijk om de veiligheid op alle stranden in Catalonië te kunnen garanderen. Op de Balearen en de Canarische eilanden is dit al gedaan. Volgens de woordvoerder van SOS Socorristes zou dit een goed uitgangspunt zijn waardoor het voor gemeentes duidelijk wordt aan welke eisen zij concreet moeten voldoen.

Gebrekkige arbeidsomstandigheden

De arbeidsomstandigheden en het salaris van kustwachten zijn een paar pijnpunten die volgens vakbonden moeten worden verholpen. Er is vaak te weinig personeel en het personeel dat er is, krijgt weinig betaalt en werkt soms onder extreme omstandigheden in de hitte. Dankzij de wet op overheidsaanbestedingen in 2018 zijn de salarissen voor veel medewerkers al verhoogd van eerder 900 euro per maand naar 1.300 euro.  

Cijfers en adviezen van lokale overheden

Cijfers van de regionale hulpdiensten tonen aan dat er deze zomer 19 mannen zijn verdronken en 4 vrouwen. In bijna 80 procent van de gevallen was het slachtoffer ouder dan 60 jaar. Lokale overheden adviseren strandliefhebbers om alleen te zwemmen in de zee op stranden waar toezicht is, om alleen de zee in te gaan als de groene vlag zichtbaar is en om nooit alleen te gaan zwemmen.

Dit vind je misschien ook leuk